|

Paris faşizmi

IŞİD''i maşa yapan Avrupa ülkeleri anti-terör yasası adı altında Müslümanların en temel haklarını yasaklıyor. Fransa''da hazırlanan yeni tasarıda İslami tebliğ suç sayılırken polise Müslüman şirketlerin gizli bilgilerine ulaşma hakkı tanınıyor. Yeni yasada Ortadoğu''ya eğitime giden öğrencilerin yargılanmasının da önü açılıyor.

Paris
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:57 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Paris faşizmi
Paris faşizmi

Terörle savaş adı altında İslam''a ve Müslümanlara savaş açan Avrupa ülkeleri, El Kaide''den sonra maşa olarak şimdi de Irak-Şam İslam Devleti''ni (IŞİD) ve onunla mücadele konseptini devreye soktu. İngiltere, Almanya, Avusturya ve Hollanda''dan sonra şimdi de Fransa anti-terör yasası adı altında Mülümanların en temel haklarına yasak getiriyor. Fransa''da hazırlanarak Senato''ya sunulan ''anti cihatçı'' yeni bir kanun tasarısında her türlü İslami tebliğ suç sayılırken emniyet güçlerine İslami nitelikteki bütün siteleri kapatma ve Müslümanların kurdukları şirketlerin her türlü gizli bilgilerine ulaşma hakkı tanınıyor. Yeni yasada Pakistan veya Ortadoğu''ya eğitim için giden Fransız kökenli öğrencilerin yargılanmasının da önü açılıyor.

MEVCUT YASA ZATEN ''GENİŞ''

Fransa''daki kanun tasarısı, terörü teşvik eden unsurlarla ilgili bir kriter veya ölçü belirlemediği için polise Müslümanların özel hayatına müdahale hakkı da tanıyacak. Bu nedenle Fransa, özgürlüklerin kısıtlanması ve internette özel bilgilerin korunmaması nedeniyle eleştirilerin odak noktası oldu. Hükümet ise eleştirilere karşı kendilerini, ''Bu tasarı özellikle yabancı bir ülkede terörizm faaliyetlerinde bulunan ya da başta Afganistan-Pakistan hattı olmak üzere, kamplarda eğitim gördükten sonra Fransa''ya dönenlerin izlenmesi ve denetlenmesini sağlayacak'' diyerek kendilerini savunuyor. Fakat mevcut anti-terör yasası polise zaten geniş bir olanak sağlıyor.

Denge biraz zorlanacakmış!

İngiltere''nin terörle mücadele amaçlı pasaportlara el koymayı sağlayacak yeni kanunu yürürlüğe koyacağını açıklamasının ardından Avustralya hükümeti de Müslümanların haklarını budayan ''anti terör'' yasası için kolları sıvadı. Avustralya Başbakanı Tony Abbot, yasada ''özgürlük ve güvenlik arasındaki hassas dengenin biraz bozulabileceğini'' belirtti. Yasada, ''yasak alan'' olarak ilan edilen savaş bölgelerine seyahat artık suç sayılıyor. Bu hafta mecliste görüşülecek olan tasarı, ayrıca yakalanan zanlıların gözaltı ve soruşturma sürelerinin uzatılmasına da olanak sağlayacak.


10 yıl önce