|

Paris yürüyüşü

“Cumhuriyet Yürüyüşü”ne katılan dünya liderleri, Fransa’yı sarsan dergi katliamı sonrası terörle mücadeleye karşı dayanışma mesajı verdi. Kol kola giren 50 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 12/01/2015 lundi
Güncelleme: 22:18 - 11/01/2015 dimanche
AA
Fransa’nın başkenti Paris’te, 17 kişinin ölümüne yol açan saldırıların ardından yüz binlerce kişi teröre karşı dayanışma için yürüdü. 50’ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanının katılımıyla yapılan “Cumhuriyet Yürüyüşü” öncesi Cumhurbaşkanı François Hollande, aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüştü. Yabancı devlet başkanlarını Elysee Sarayı’nın merdivenlerinde teker teker karşılayan Hollande, yabancı liderlerin başsağlığı ve terörle mücadelede dayanışma mesajlarını kabul etti. 

ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR

Elysee’deki görüşmelerin ardından başlayan yürüyüşte Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu yer aldı. Yürüyüşe Afrika’dan da Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou katıldı. Yürüyüşe katılan kalabalık, korteje katılan liderleri alkışlayarak karşıladı. 

BİR DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

Dünya liderleri, çok sıkı korunan kortejle yaklaşık 400 metre yürüdükten sonra terör saldırısında ölenlerin anısı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Hollande, yürüyüşün ardından kortejde bulanan liderleri teker teker selamlayarak, terörle mücadelede gösterilen dayanışma için teşekkür etti ve Paris’teki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Fransa’nın başkenti Paris’te, 7 Ocak’ta mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda 2’si polis 12 kişi öldürülmüştü. Ertesi gün gerçekleşen bir başka saldırıda bir kadın polis hayatını kaybederken, dergi baskının failleri olduğu belirtilen Şerif ve Said Kuaşid kardeşler sığındıkları matbaa binasında öldürülürken, bir Yahudi marketinde müşterileri rehin alan Amedi Coulibaly adlı bir kişiyle yaşanan çatışmada 4 rehine hayatını kaybetmişti. 

Türk bayrağı açıldı

Fransız bayrağı ile birlikte Türk bayrağının da aralarında bulunduğu pekçok ülke bayrağı yürüyüşe katılanlar tarafından meydanda dalgalandırıldı. Taşınan döviz ve pankartlarda saldırılar kınanırken, ifade ve düşünce özgürlüğünün taviz verilmeden savunulması istendi. Bazı katılımcıların pankartları ve balonlarında “Ben Charlie’yim, polis memuruyum, Yahudiyim, Cumhuriyetim” sloganları yer aldı. 


Tüm dinlerin temsilcileri oradaydı

Yürüyüşe, Fransa’da daha önceki iktidarlar döneminde başbakanlık ve bakanlık yapmış siyasetçiler ile birlikte milletvekilleri, senatörlerler ve belediye başkanları iştirak etti. Cumhuriyet Yürüyüşü’ne, Hristiyan, Müslüman, Musevi dinlerinin temsilcileri ile sivil toplum örgütleri ve işçi ve işveren temsilcileri de katıldı. Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe (FN) ise başkent dışındaki kentlerde alternatif bir yürüyüş düzenledi. 


5 bin polis ve asker görevlendirildi

Gösteri yürüyüşünün olaysız geçmesi için polislerin izinleri kaldırılırken, güvenlik önlemleri için 5 binden fazla polis ve askerin görev yaptığı bildirildi. Paris Emniyet Müdürlüğü, yürüyüşün gerçekleştiği bölgede bazı binalara keskin nişancı polisler yerleştirdi ve yine polis helikopterleri havadan güvenlik denetimi yaptı. 



Charlie Hebdo saldırısında öldürülen Müslüman polis memuru Ahmed Merabet’in ailesi basın toplantısı düzenleyerek yaşananları değerlendirdi. Merabet’in erkek kardeşi Malek,  “Kardeşim Müslüman’dı. Ancak 2 sahte Müslüman tarafından öldürüldü. İslam barış ve sevgi dinidir. Müslümanlarla aşırıcıları birbirine karıştırmayın. Deliliğin rengi ve dini olmaz. Camilere, sinagoglara saldırmayı bırakın” ifadelerini kullandı. 


Cephanelik gibi kiralık evi varmış 

Fransız güvenlik güçlerinin, polise ve Musevilere ait markete silahlı saldırı düzenleyip 4 kişiyi öldürdükten sonra  ölü ele geçirilen Amedy Coulibaly’nin evine baskın düzenledi. Paris’in Val-de Marne bölgesindeki Gentilly mahallesindeki eve yapılan baskında, otomatik silah, patlayıcı madde, nakit para ile IŞID propagandası içeren doküman ve bayrak bulundu.

#Fransa
#Paris
#François Hollande
#Ahmet Davutoğlu
il y a 9 ans