|

Paris'ten Esed vetosu

ABD'nin Suriye'deki IŞİD güçlerine karşı müdahale için oluşturmaya çalıştığı küresel ve bölgesel koalisyona İngiltere'den sonra Fransa da 'hayır' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Esed'in de yer alacağı terörizmle ortak mücadeleye dahil olamayacağını söyledi.

Paris
00:00 - 29/08/2014 Friday
Güncelleme: 23:32 - 28/08/2014 Thursday
Yeni Şafak
Paris'ten Esed vetosu
Paris'ten Esed vetosu

Iraktan sonra Suriye topraklarındaki Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı askeri müdahaleye hazırlanan ABD Başkanı Barack Obama'ya bir sürpriz de Fransa'dan geldi. Daha önce ABD'nin Suriye'deki 'IŞİD kardeşliği' önerisine red cevabı veren İngiltere'den sonra Fransa da 'Esed'in olduğu yerde olmayacaklarını' açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in terörizmle ortak mücadeleye dahil olamayacağını söyledi. Elysee Sarayı'nda düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Hollande, Fransa'nın dış politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ŞAM'DAN ORTAK OLAMAZ

Hollande, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı yürütülen ortak mücadele için 'Geniş bir ittifak gerekli ancak şunu netleştirmemiz gerekiyor: Beşar Esed terörizmle mücadelede bir ortak olamaz. Esed cihat yanlılarının doğrudan müttefikidir' dedi. Obama yönetimi, IŞİD terör örgütüyle mücadelede sadece askeri alanda değil, insani yardımlar, diplomasi, finans ve istihbarat alanlarında da çeşitli ülkelerin farklı katkılar ortaya koyabileceği bölgesel ve küresel bir koalisyon inşa etmeye çalışıyor.

ABD'nin IŞİD'in ilerlemesini durdurmak için Irak'ın yanı sıra örgütün Suriye ayağı için operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği son günlerde Washington'da en çok konuşulan konularından.

AVUSTRALYA DA YOK

New York Times gazetesi, ismi açıklanmayan yönetim yetkililerine dayanarak, ABD'nin Irak ve Suriye'deki IŞİD militanlarına karşı harekatın boyutunu artırmaya hazırlandığını yazdı. Haberde, listeye dahil edilecek muhtemel ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, İngiltere, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gösterildi. Gazetenin haberinde yetkililerin, İngiltere ve Avustralya'nın kara harekatında değil de olası bir hava harekatında ABD'ye katılmaya istekli olacaklarını tahmin ettiklerini belirttikleri kaydedildi.

Gözler Türkiye'de

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye, ABD'nin Türk hükümetinden IŞİD militanlarının geçişine karşı Suriye ile sınırında daha sert tedbirler almasını istediği yönündeki haberi de soruldu. Bu konuda herhangi bir ayrıntı ya da teyit edebileceği unsurun olmadığını ifade eden Psaki, IŞİD'e karşı ülkeler koalisyonu inşa etme çabaları kapsamında doğal olarak görüşecekleri ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtti. Türkiye'nin terörle mücadele alanında ABD'nin uzun süredir ortağı olduğuna işaret eden Psaki, bu anlamda IŞİD'e karşı birlikte çalışma ihtiyacı, sahip oldukları yetenek ve kapasiteler üzerinde de Türk hükümetiyle birlikte çalışacaklarını dile getirdi.

Çok boyutlu koalisyon

Amerikan yönetimi medyadaki 'askeri harekat' vurgusunun aksine, oluşturulmak istenen koalisyonun birden çok ayağı olduğunu belirtiyor. Obama yönetimi yetkilileri, IŞİD ile mücadelede sadece askeri değil, insani yardımlar, diplomasi, finans ve istihbarat alanlarında da ülkelerin farklı katkılar ortaya koyabileceği bölgesel ve küresel koalisyon inşa etmeye çalıştıklarını bildiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, konuyla ilgili olarak, 'Avrupa'dan, Arap dünyasından ve ötesinden olsun, IŞİD tehdidi ve bu tehdidin yol açtığı sonuçlarla mücadelede katkılar sağlayabilecek ülkeler koalisyonu oluşturma çabası yürütüyoruz. Katkı sağlamanın birçok yolu var. İnsani yardım, askeri, istihbarat, diplomatik... Bu sadece ABD'nin değil, bir dizi ülkenin elini taşın altına koymasını gerektiren bir çaba' diye konuştu. Psaki, 'Sünni olsun olmasın, Asya'da olsun, Avrupa'da olsun, IŞİD'e karşı geniş yelpazede bir dizi ülkeyle temas halinde olduklarını' kaydetti.

IŞİD ihalesi bölgeye kalacak

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 'Kalıcı bir çözüm, ABD gücünün diğer unsurlarının da kullanılmasını gerektirir. Bu, bölgesel ve küresel ölçekteki ülkeleri içine alacak şekilde uluslararası camianın desteğini almak anlamına gelir. Bu, IŞİD tehdidiyle başa çıkabilmek için Suriye'deki ılımlı muhalefetin, aralarında koordinasyon ve işbirliği anlamında daha iyi iş çıkarmasını gerektirecektir' dedi.

Bağdat'ta mutabakat hükümeti

ABD'nin sık sık Irak'ta kuşatıcı bir hükümetin kurulması ve Irak halkı ile siyasi liderlerinin IŞİD'e karşı güçlerini birleştirmesi gerekliliğini vurguluyor. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 'Amerikan ordusunun oynayabileceği çok önemli bir rol var ancak kalıcı bir çözüme ulaşabilmemiz için IŞİD'e karşı birleşik cephenin yaratılması noktasında Irak'ın siyasi liderlerinin ülkeyi birleştirmeleri kritik önem taşıyor' diye konuştu.

Londra'ya da gelebilir

Londra Emniyet Müdürü Sir Bernard Hogan-Howe, IŞİD 'militanların' başkent Londra'ya gelebileceğini iddia etti. İngiltere'den Suriye ve Irak'a savaşmaya giden 500-600 kişinin olduğunu söyleyen Hoga-Howe 'Bazıları geri döndü. Gözümüz onların üzerinde. Bir terörist ağı içindeler. Bu endişe verici çünkü 3 kişiden 2'sinin Londra bölgesinde olduğunu düşünüyoruz' dedi.

Amerikalı anne Bağdadi'ye seslendi

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) esir aldığı Amerikalı serbest gazeteci Steven Joel Sotloff'un annesi Shirley Sotloff, örgüt lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'den, oğlunu serbest bırakmasını istedi. IŞİD lideri Bağdadi'ye seslenen anne Sotloff, ''Ben Shirley Sotloff. Oğlum Steven elinizde. Steven tiranların elindeki Müslümanların acılarını haber yapmak üzere Ortadoğu'ya giden bir gazetecidir. Steven, sadık ve cömert bir oğul, kardeş ve torundur'' diye konuştu. Anne Sotloff, ''Oğlum onurlu bir adam ve her zaman zayıflara yardımcı olmaya çalışmıştır'' dedi.

'HALİFESİN'

Sotloff, Bağdadi'ye şöyle seslendi: ''Her daim bildiğim, siz halife, bağışlayabilir. Sizden lütfen oğlumu serbest bırakmanızı rica ediyorum. Bir anne olarak, sizden merhamet ve oğlumu hiçbir kontrole sahip olmadığı konularda cezalandırılmaması için adalet istiyorum.' Sizden otoritenizi kullanarak onun hayatını bağışlamanızı ve Ehl-i kitabı himaye eden Hazreti Muhammed'in örneğine göre davranmanızı istiyorum.'


10 years ago