|

Pasifliğin faturası!

ABD eski Savunma Bakanı Panetta, ABD Başkanı Obama'nın Suriye'de ağır davranarak IŞİD'in yükselişine zemin hazırladığını vurguladı. Panetta, 'ılımlı muhalifleri zamanında silahlandırmamanın ve Irak'tan çok erken ayrılmanın bedeli bu ülkelerdeki Sünni bölgelerin IŞİD'in eline geçmesi oldu' dedi.

Dış Haberler
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:48 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Pasifliğin faturası!
Pasifliğin faturası!

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), dünyanın gündemini belirlemeye devam ediyor. ABD eski Savunma Bakanı Leon Panetta, CBS kanalında katıldığı 60 Minutes adlı programda Suriye'deki ılımlı muhalifleri zamanında silahlandırmayı kabul etmeyen ABD Başkan Barack Obama'nın IŞİD'in yükselişine zemin hazırladığını ileri sürdü. Panetta, 'IŞİD'in yükselişinde Obama'nın da payı var' dedi. Panetta, şahsının ve ABD Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 2012 yılında Esed'e karşı muhalifleri silahlandırma planı hazırladıklarını ancak Obama'nın bu planı veto ettiğini hatırlattı.

PASİFLİĞİN FATURASI

'Anladığım kadarıyla başkan silah vermeye başladığımızda yanlış ellere gitmesinden endişe etti' diyen eski Pentagon şefi, harekete geçmemenin bedelinin IŞİD olduğuna dikkat çekti. ABD Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Ağustos ayı başlarında Suriye'de meydanı IŞİD'e bıraktığı için Obama'yı eleştirmişti. The Atlantic dergisine konuşan Clinton, Obama'yı ilke yoksunu olmakla suçlayarak 'Büyük ulusların referans ilkeleri olur. 'Aptalca şeylere kalkışmayalım' zihniyeti bir referans ilke değildir' ifadesini kullanmıştı.

Türkiye'den katkılarını bekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'den IŞİD'e karşı mücadelede katkı beklediklerini söyledi. 'Türkiye bizim müttefikimiz' diyen Kerry, Ankara'nın, IŞİD sorununun üstesinden gelme çabalarına derinden katılacağını taahhüt ettiğini vurguladı. Türkiye'nin, Irak'ta alıkonulan 49 kişi nedeniyle ciddi bir zorlukla karşı karşıya kaldığını anlatan Kerry, 'Onlar bunu yapacaklarını (koalisyona katkı sağlayacaklarını) taahhüt ettiler ama öncelikle rehine meselesinin üstesinden gelmeleri gerekiyordu'' ifadesini kullandı.

Moro'dan açık destek

Güneydoğu Asya'da Müslüman ülkeler IŞİD'e karşı birlikte hareket edecekler. Dört ülkeden oluşan koalisyon, IŞİD'e karşı eşgüdümlü çalışmayı planlıyor. Malezya, Singapur, Endonezya ve Brunei'nin IŞİD'e karşı işbirliği kararı aldıklarını belirten Malezya Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin Onn, Malezya'da özellikle Sabah Eyaleti'ne yönelik ciddi bir tehdidin olduğunun altını çizdi. 19 Malezyalı'nın bölgede faaliyet yürüten aşırı bir gruba üye oldukları gerekçesiyle tutuklandıkları belirtildi. Bölgede aktif olan silahlı Moro Ulusal Özgürlük Hareketi (MNLF) ise IŞİD'e açık destek veriyor.

10 yıl önce