|

PEGIDA Almanya adına konuşamaz

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier,PEGIDA hareketinin Almanya'nın uluslararası platformdaki imajına zarar verdiğini belirterek, "PEGIDA Almanya adına konuşamaz" dedi.

Yeni Şafak
16:09 - 25/01/2015 Sunday
Güncelleme: 14:12 - 25/01/2015 Sunday
AA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, geçen yılın ekim ayında Dresden'de ortaya çıkan ''Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar'' (PEGIDA) hareketinin Almanya'nın uluslararası platformdaki imajına zarar verdiğini belirtti.


Bild am Sonntag gazetesine demeç veren Steinmeier, ''PEGIDA yurt dışında çok zarara neden oldu'' dedi.


PEGIDA'nın tutumunun kendisini sinirlendirdiğini söyleyen Steinmeier, PEGIDA'nın, "Almanya'da kimsenin istediğini söyleyemediği veya kimsenin kimseyi dinlemediği" iddiasının doğru olmadığını vurguladı.


Steinmeier, PEGIDA'nın saçma taleplerle ülkedeki endişeleri çoğaltmayı amaçlayanlara hizmet ettiğine dikkati çekerek ''Buna maalesef yabancı ve Müslümanlara karşı olan kışkırtma da dahil'' ifadesini kullandı.


Bu hareketin yabancı düşmanlığı ve ırkçı söylemlerle Almanya'ya ne kadar zarar verdiğinin küçümsendiğine işaret eden Steinmeier, PEGIDA'nın sessiz çoğunluk olmadığını kaydetti.


Yurt dışındaki ziyaretlerde sürekli bu hareket hakkında sorulara muhatap olduğunu anlatan Steinmeier, PEGIDA'nın Almanya adına konuşamayacağına işaret etti.


"27 Ocak Almanya için utançtır"

Auschwitz toplama kampının kurtuluşunun 70. yılı etkinliğine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmayacağının hatırlatılması üzerine Steinmeier, şunları söyledi:


''Auschwitz Kızıl Ordu tarafından kurtarıldı. O günün Rusya için de çok önem arz eden bir gün olduğuna eminim. Bunun güncel Ukrayna kriziyle alakalı olduğuna eminim. 27 Ocak Almanya için utançtır. Almanya; Polonya, Rusya ve nerede olursa olsun Nazilerin milyonlarca kişiye uyguladığı suçları ve soykırımdaki tarihi sorumluluğunu kabul etmektedir.''


Steinmeier, Almanya'da yaşayan Yahudilerin kendilerini güvende hissettiğinin altını çizdi.


Ortadoğu sorunuyla ilgili Steinmeier, İsrail'deki seçimlerin ardından İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinde yeni bir etaba ihtiyaç olduğunu belirterek "Ortadoğu'daki barış sürecinde gelişme olmazsa dördüncü İsrail-Gazze savaşı sonuncusu olmayacak" dedi.


IŞİD'in İsrail için ne kadar tehlikeli olabileceği sorusuna Steinmeier, şu yanıtı verdi:


''IŞİD barbarlığı ve köleliği Yakın ve Ortadoğu'ya tekrar geri getiren bir terör çetesi. Rehinelerin kafaları kesiliyor, tüm köyler yerle bir ediliyor, kadınlar tecavüze uğruyor. IŞİD İslam dünyasında hakim olmak ve halife devletini kurmayı amaçlıyor. İslam ülkelerinin kendileri de tehdit altında. İsrail her ne kadar IŞİD'in şiddetinin tehlikesi altında bulunmasa da bölgedeki iç savaş ve kaos uzun dönemde İsrail için tehlike arz edebilir. Bu yüzden IŞİD'in yayılmasını durdurmalıyız.''

#Almanya
#PEGIDA
#Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier
9 years ago