|

Pentagon zekası

ABD Savunma Bakanlığı IŞİD’e karşı eğittiği Sünni aşiretleri bu kez silahlandırma hazırlığına başladı. Ancak silahların IŞİD’in eline geçmesinden endişe ediliyor. Örgüt, Irak ve Suriye’de geniş bir alanı Amerikan yapımı silahlarla kontrolü altına almıştı.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:13 - 23/11/2014 Pazar
Diğer
IŞİD Irak ve Suriye’de, ele geçirdiği Amerikan yapımı hafif ve ağır silahlarla savaşmasına rağmen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Irak’ın Enbar vilayetindeki Sünni aşiretlere AK-47 tüfekleri, roketatar güdümlü el bombaları ve havan topları vererek IŞİD’e karşı silahlandırmayı planlıyor.  Pentagon’un Kongre’ye sunmak üzere hazırladığı belgede IŞİD’i yok etmek için Sünni aşiretlere verilecek silahlar 24.1 milyon dolar tutarında ve bu sayı, Irak ordusu ve Kürt peşmergelerin eğitimi ve silahlandırılması için gerekli 1.6 milyar dolarlık bütçe talebinin içinde yer alıyor.

BAĞDAT DENETİMİNDE

Pentagon “Sünni aşiretleri silahlandırmamak, IŞİD karşıtı aşiretleri IŞİD ile etkin bir şekilde savaşmakta isteksiz kılacaktır” diyerek Sünni aşiretleri silahlandırmamanın neticelerine karşı Kongre’yi uyardı ve aşiretlere yapılacak silah yardımlarının Bağdat hükümetinin denetiminde yürütüleceğini kaydetti. 

SAVAŞ YETENEĞİ ZAYIF

Irak güvenlik güçlerinin muharebe yeteneklerinin zayıf olduğuna ve mezhep bölünmesi yaşadığına dikkat çeken Pentagon, Irak ordusuna 1.24 milyar dolar, Kürt peşmergelere ise 354.8 milyon dolar değerinde askeri yardım ve eğitim planlıyor. 

Hazırlanan belgede, Irak güvenlik güçlerine bu destek verilmediği takdirde “IŞİD devleti fiilen kurulur, aşırılık tırmanır, Irak’taki insani ve ekonomik durum daha da kötüye gider. Bu hayati desteği sunmazsak Amerikan çıkarları da zarar görecektir” deniliyor. 

IRAK ORDUSU SEVİLMİYOR

Halihazırda Amerikan askeri müşavirlerinin de bulunduğu Enbar vilayetinde ve diğer Sünni bölgelerde Irak güçlerinin hoş karşılanmadığını kaydeden  ABD Savunma Bakanlığı, Sünni aşiretlerin gelecekte Irak Ulusal Ordusu kurulduğunda onun bir parçası olabileceği beklentisini de dile getirdi. 

Uçakla silah veriliyor

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim ez-Zamili, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin, “terör örgütü IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşta” ciddi olmadığını savundu. Mukteda es-Sadr’a bağlı El-Ahrar Bloku milletvekili Zamili, Irak’ta ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı saldırılarının başarısız olduğunu ifade ederek, “ABD ve koalisyon güçleri, IŞİD’e karşı savaşta ciddi değil. Koalisyon güçlerinin, IŞİD’e karşı hava saldırılarına rağmen örgütün Kobani’ye girmesi mücadelenin ciddi olmadığının göstergesidir” dedi. 

ASKERİ ÜSSE BIRAKILDI

Musul ve Telafer ilçesinde “IŞİD’e uçaklarla silah yardımında bulunulduğunu” iddia eden Zamili, özellikle Musul’un yaklaşık 60 kilometre güneyinde bulunan ve ülkenin en büyük petrol rafinerilerinden birine sahip el-Kayyare nahiyesinde, askeri üsse uçaklarla silah ve mühimmat desteğinde bulunulduğunu öne sürdü.
#Pentagon
#IŞİD
#silah
9 yıl önce