|

Peşmerge taktik değiştirdi

Peşmerge güçleri, Musul'un kuzeyindeki 3 köyü kontrolüne aldı. Çatışmalarda 19 IŞİD militanı öldürüldü.

Yeni Şafak
16:29 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 14:31 - 24/01/2015 Cumartesi
AA
Irak'ta Peşmerge güçlerinin, Musul'un kuzeyindeki 3 köyü kontrolüne aldığı bildirildi.


Peşmerge Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, sabah saat 07.00'de terör örgütü IŞİD'in karargah olarak kullandığı Musul'un kuzeyindeki Salihiye köyüne operasyon düzenlendiği belirtildi. Köyün 2 saat içinde kontrol edildiği aktarılan açıklamada, bölgedeki Şehit ve Ammarbeg köylerinin de IŞİD'den geri alındığı kaydedildi. Açıklamada 19 IŞİD militanının öldüğü çatışmalarda, örgüte ait 4 araç ve bir iş makinasının ele geçirildiği, 1 Hammerin de etkisiz hale getirildiği ifade edildi. 


Operasyonların devam edeceği bildirilen Peşmerge Bakanlığı'nın açıklamasında, şunlar kaydedildi:


"Peşmerge güçleri, Musul Barajı'nın doğusu ve batısında IŞİD'e karşı büyük bir zafer elde etti. Örgüt, bu kazanımdan sonra Telafer'e yakın Salihiye köyünden Peşmergeye saldırdı. Ancak Peşmerge güçleri anında cevap verdi ve o köyü de kontrolüne aldı. Bu operasyonlar, teröristlere bir derstir. Peşmergeye yönelik nerede bir tehdit olursa anında cevap verilecektir. Teröristler, her yerde vurulacak ve onlara yardım edenler de gereken karşılığı alacaktır. Bu bölgeler tamamen kontrol altına alınacaktır."


Sürekli saldırı pozisyonu


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak Anayasası'nın 140. maddesine dayanarak "Kürdistan bölgesi" dışında "Kürt toprağı" olarak adlandırdığı bölgeleri de kurtardıktan sonra IŞİD'e karşı kısmen savunma pozisyonuna geçmişti. Ancak terör örgütü IŞİD'in, Musul'un Güver nahiyesinde 10 Ocak'ta düzenlediği gece baskınında 30'u aşkın Peşmergenin hayatını kaybetmesi üzerine mevcut strateji değiştirildi. Peşmerge, savunmada kalma yerine sürekli saldırı pozisyonuna geçirildi. Söz konusu strateji değişikliğinin ardından Peşmerge, koalisyon güçlerinin de hava desteğiyle Musul'un kuzeyinde ciddi bir ilerleme kaydetti. En son Vane nahiyesi ve çevresindeki köylerin kontrol altına alınmasıyla Peşmergenin, Musul merkezine mesafesi 12 kilometreye düştü. 


Irak'ta IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. Şii milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, IŞİD'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Irak'ta IŞİD’in 55 bin kilometreyi kontrol ettiğini belirtmişti.
#IKBY
#Erbil
#Peşmerge
#IŞİD
#Irak
9 yıl önce