|

Pişkin teklif

Pakistan’ın Taliban ile her müzakere girişimini hava saldırıları ve örgüt liderlerine yönelik kritik suikastlarla sekteye uğratan Amerikan yönetimi, Peşaver’deki katliamdan sonra İslamabad’a ‘terörle savaş’ta her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.

11:11 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:23 - 18/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Pakistan, Taliban’ın Peşaver kentinde bir okulda yaptığı katliamla sarsıldı. Taliban’la barış masasına her oturma girişimi ABD’nin saldırıları ile baltalanan Başbakan Navaz Şerif, “Çocuklarımı kaybettim” dediği saldırı sonrası ilk açıklamasında terörle mücadelede geri adım atmayacaklarını vurguladı. İHA’larla düzenlediği saldırılarla Pakistan’da şu ana dek binlerce kişinin ölümüne yol açan ABD yönetiminden gelen “kınama” mesajı ise ikili oynayan Washington’ın bu ülkede uzun vadede yol açtığı yıkımı bir kez daha hatırlattı.


YARDIM İSTEMEDİLER

Peşaver’deki askeri okula düzenlenen saldırıyı “en güçlü şekilde kınadığını” ifade eden ABD Başkanı Barack Obama, “Pakistan halkının yanında yer  alıyoruz ve ABD’nin, terörle ve aşırıcılıkla mücadele ile bölgede barışı ve istikrarı tesis etmeye yönelik çabalarında Pakistan hükümetini desteklemeye dönük  taahhüdünü yineliyoruz” dedi. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby de talep gelmesi halinde Pakistan’la işbirliği içinde olmaya hazır olduklarını bildirdi. Kirby, şuana kadar İslamabad yönetiminden herhangi bir yardım isteğinin gelmediğini de ekledi. Ancak Washington’dan gelen “yanınızdayız” mesajları, İslamabad’da heyecana yol açmadığı gibi Taliban’la mücadelede ABD’nin oynadığı karşıt rolü de tekrar gündeme taşıdı. Pakistan’da 10 yılda 2 bin 370 kişinin ölümüne yol açan ABD, insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırılara devam ederken, Mayıs 2013’te başbakan seçilen Şerif’in önündeki en 

büyük engel yine ABD’nin sınır ötesi politikaları oldu. 

HER SEFERİNDE SABOTE EDİLDİ

Pakistan’da son 12 yıl içinde 45 bin kişinin hayatına mal olan Taliban ile devam eden savaşı bitirmek isteyen Şerif, seçim kampanyası sürecinde, ülkesinin ABD önderliğindeki “terörle savaş”a verdiği koşulsuz desteği sona erdireceğini açıkladı. Bu sözlerin üzerinden çok geçmeden aynı ay içerisinde Amerikan İHA’ları, Tehrik-i Taliban Pakistan’ın (TTP) iki numaralı ismi Veli ur-Rahman’ı öldürdü. 

Şerif, Ekim 2013’te Washington’da görüştüğü Obama’dan İHA saldırılarını bitirmesini istedi. Ancak talep cevapsız kaldı. Bu ziyaretten bir ay sonra İHA’lar, Pakistan’da Şerif’in gönderdiği heyetle buluşmaya giden Taliban lideri Hekimullah Mesud’u füze saldırısı ile öldürdü.

Arkasında yabancı eller var!

Lahor Türk Kültür Forumu Başkanı Enis İkbal, Peşaver'de yaşanan kanlı olayın dünyadaki en büyük zalimliklerden biri olduğunu belirterek, "Onları asla affetmeyeceğiz. TTP olayı üstlendi ama arkasında yabancı eller var bu işin" dedi. Saldırının 16 Aralık'ta gerçekleşmiş olmasına dikkat çeken İkbal, "Bildiğiniz gibi Bangladeş, 16 Aralık 1971'de Pakistan'dan ayrıldı, ayrı bir devlet oldu. Oldukça manidar bir zamanlama bu. Birçoğumuz bu işin arkasında Hindistan'ın da olduğunu düşünüyoruz" yorumunu yaptı.

#pakistan
#obama
#taliban
9 yıl önce