|

Plan çöktü

Musul’daki Arap aşiretlerden destek alamayan Bağdat yönetimi ve ABD önderliğindeki koalisyon güçleri, Musul’a girmeye çekiniyor. Irak Türkmen Cephesi’nin Musul temsilcisi Kaplan, “Operasyon Ramazan ayından sonraya bırakıldı. 2 milyon sivilden dolayı askeri plan kurmak zor oluyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 19:20 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi ve Musul İl Meclisi Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, “Kenti IŞİD'ten kurtarma operasyonunun” ramazan ayından sonraya bırakıldığını söyledi. Musul'da yaklaşık 2 milyon sivilin yaşadığını aktaran Kaplan, “Dolayısıyla askeri plan kurmak zor oluyor. Musul'u kurtarmaya yönelik hazırlanan operasyon planları da buna göre değiştiriliyor. Bu operasyondaki en büyük plan içerideki sivillerin nasıl kurtarılacağıdır. Dolayısıyla Musul operasyonu ramazan ayı sonrasına kaldı” dedi.



SU VE ELEKTRİK YOK


Musul'daki insanların ağır şartlar altında hayatını sürdürmeye çalıştığına dikkati çeken Kaplan “Su ve elektriğin yok denecek kadar az olduğu Musul'da hayat şartları çok zor. Musulluların en büyük sorunlarından bir tanesi de yaşadıkları korku ve endişedir. Musul'dan kaçanlarla görüştüğümüzde bunların ciddi ve ağır bir psikolojik travma geçirdiklerini görüyoruz. Bu insanların tümünün artık psikolojik tedaviden geçmesi gerektiğini düşüyoruz” ifadelerini kullandı.



Türkmenlerin yaşadığı Musul'un Telafer ilçesindeki duruma değinen Kaplan, “IŞİD'in kontrolündeki Telafer aynı zamanda Irak'ın en büyük ilçesidir. Eğer Telafer kurtarılamazsa Türkmenler kendi coğrafyalarını kaybedecektir. Bizler millet olarak varlık yokluk mücadelesi veriyoruz. Dolayısıyla acil bir şekilde Telafer'i kurtarma operasyonunun başlatılması gerekiyor. Kurtarma operasyonu geciktiği için o bölgedeki insani durum daha da kötüye gidiyor ve şehrin altyapısı tahrip ediliyor” diye konuştu.



TÜRKMENLER TERK ETTİ


Irak ordusunun çekilmesinin ardından 10 Haziran 2014'te Musul terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. IŞİD, bunun ardından Telafer ilçesine de girmiş ve binlerce Şii Türkmen bölgeyi terk etmişti. Musul ve Telafer'in kurtarılması için Irak ordusunun, “Sünni gönüllüler” ve Peşmergenin desteğiyle operasyon hazırlığı devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin de savaş uçaklarıyla operasyon sırasında Irak ordu birliklerine havadan destek vermesi bekleniyor.



142 idam için operasyon


Irak Başbakan Haydar el-İbadi, Enbar'da IŞİD'e karşı yürütülen operasyonu değerlendirdi. Enbar'daki gelişmelerini ele almak için Savunma Bakanı Halit El-Ubeydi, Milli Güvenlik Müsteşarı Falih Feyyad, Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi, Planlama Bakanı Selman Cumeyli ve Enbar Valisi Suhayb el-Ravi'yle bir araya gelen İbadi, “Terör örgütü IŞİD'i tamamen bitirmek için kritik aşamaya girdik. IŞİD çeteleri, Enbar'daki bazı kırılgan yerlere saldırarak güvenlik güçlerimizin başarısını boşa çıkarmak hedefinde. Enbar'daki durumu ve ordunun moralini olumsuz etkileyecek siyasi açıklamalardan uzak durulmalı” ifadelerini kullandı.Öte yandan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, IŞİD'in Enbar'a bağlı Nazım el-Tertar ve El-Taksim bölgesinde 142 askeri idam ettiği iddialarıyla ilgili meclisin olağanüstü toplanmasını istedi. Terör örgütü IŞİD'in, dün Enbar'da aralarında üst düzey komutanların bulunduğu 142 askeri öldürdüğü öne sürülmüştü.



#Irak
#IŞİD
#terör
#operasyon
9 yıl önce