|

Putin: Afganistan'dan çekilme Rusya için tehdit

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, koalisyon gücüne ait askerlerin Afganistan''dan çekilmesinin Rusya açısından problemler oluşturacağını söyledi.

Cihan
00:00 - 19/12/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:02 - 19/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Putin: Afganistan'dan çekilme Rusya için tehdit
Putin: Afganistan'dan çekilme Rusya için tehdit

Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü''nün (KGAÖ) Moskova''da gerçekleşen zirvesi sonrası basına konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ''Önümüzdeki yıllarda ve 2014''de koalisyon gücüne ait askerler Afganistan''dan çekiliyor. Bu bizim için ek sorun oluşturuyor. Bunu şimdiden ele almalıyız.'' dedi.

KGAÖ''nün yönetiminde daha etkin ve modern bir yapıya dönüşebilmesi için değişikliklere gidildiğine değinen Putin, KGAÖ''nün Afganistan''da bulunan NATO kontenjanın azaltılmasına katkı sağlayabileceğini söyledi.

KGAÖ içinde oluşturulan Kolektif Operatif Müdahale Gücü''nün (CORF) geliştirildiğine değinen Putin, Aleksandr Studenikin''in 3 yıllığına birleşik yapının komutanlığına getirildiği bilgisini verdi.

KGAÖ çatısı altında Avrasya bölgesinde güvenlik tehditlerine karşı etkili bir ortak yapı oluşturulması için çalıştıklarını kaydeden Rusya lideri, ''Kuzey Afrika ve Ortadoğu''da dramatik olaylar yaşanıyor. Dünyada meydana gelen olayların büyük çoğunluğu birbirleri ile ilişkili. Bağımsız ülkelerin içişlerine karışmanın uluslar arası hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz… Askeri işbirliği, uluslar arası suçlarla mücadele, uyuşturucu trafiği ve diğer olaylar… Biz barış gücü misyonu hazırlıyoruz. CORF dahil askeri potansiyelimizi geliştiriyoruz.'' dedi.

Özbekistan''ın üyeliğinin askıya alındığı zirvede KGAÖ ülkeleri 18 ayrı anlaşma parafe etti. Rusya''nın dışında KGAÖ içinde Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.

Rusya NATO''su olarak da bilinen KGAÖ örgütü içinde ortak askeri yapıda 20 bin asker bulunuyor. Bunların yarısı Rusya''dan. Barış Gücü yapısında ise 4 bin askerin yer alması planlanıyor.

Dönem Başkanlığını Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev''in devraldığı zirveye, Rusya Devlet Başkanı Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon katıldı. KGAÖ Genel Sekreterliğini ise Nikolay Bordyuja sürdürüyor.

11 yıl önce