|

Putin'in kobay ülkesi

Rusya’nın Kırım’ı aldıktan sonra bu ülkede devreye soktuğu uygulamalar askeri üsleri aratmıyor. Kırım’da Ukrayna TV'leri yasak. Okullarda Rusça zorunlu, Ukraynaca ve Tatarca seçmeli ders. Sadece Ruslar gösteri yapabiliyor. İlkokul kitaplarına İncil’den bölümler eklendi. Kırım Türklerinin bağımsız haber ajansları ve TV’leri kapatıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/03/2015 Pazar
Güncelleme: 19:12 - 21/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kırım yarımadasının Rusya'ya ilhakını sağlayan imzanın üzerinden tam bir yıl geçti. Son bir yılda yarımadanın sosyal, siyasi ve ekonomi hayatında büyük değişiklikler oldu, bölge askeri üs haline geldi. Bu değişiklikler en çok Kırım Türklerini etkiledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Mart 2014'te imzaladığı anlaşmayla Kırım'ın Rusya'ya ilhak sürece tamamlandı. Ruslar ilhaktan sonra ilk iş olarak Ukrayna televizyonlarının Kırım'da izlenmesini engelledi.


Trafik kuralları, araçların plakaları Rus sistemine göre değiştirildi. Ukrayna iletişim operatörlerinin yarımadadan gönderilmesinin ardından Kırım'da sadece +7 olan Rusya kodu kullanılır hale geldi.



ATR TV'SİNE BASKIN


Kırım Haber Ajansı'nın faaliyetleri de baskılar sonucunda sonlandırıldı. Ajansın Rusya yasalarına göre faaliyet göstermesi istendi ancak faaliyet için gereken belge verilmedi. Tatar Türklerinin yayın organı olarak bilinen ATR televizyonuna baskın düzenlendi ve tüm cihazlara el koyuldu. Gerekli izinlerin verilmemesi nedeniyle televizyon, nisan ayından sonra yayınını durdurmak zorunda kalacak.



TATARCA'YA SANSÜR


Parlamento binasındaki Rusça, Ukraynaca ve Tatarca yazılı “Kırım Özerk Cumhuriyeti” ifadesi değiştirildi, yerine sadece Rusça “Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi” yazıldı. Dokuz ay sonra diğer iki diller de eklendi. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca ülkenin resmi dile olarak kabul edilmesine rağmen, okullarda Rusça zorunlu, diğer diller seçmeli ders oldu. Birinci sınıf öğrencilerinin kitaplarına İncil'den bölümler eklendi.



ZORUNLU VATANDAŞLIK


Yarımadada saatler bir saat ileri alınarak Moskova'yla aynı zaman dilimine girildi. Kırım'ın yeni yönetimi, Rusya vatandaşlığına girme zorunluluğu getirdi, Rus pasaportu verildi. Anayasa değiştirilerek, Rusya Federasyonu Anayasası'nın hükümleriyle aynı yapıldı. Ukrayna para birimi bir süre daha geçerli oldu ancak 1 Haziran 2014'ten sonra tedavülde sadece Rus Rublesi'nin dolaşımına izin verildi. Rus işverenler bölgeye akın etti. Rus zenginler bakir Kırım topraklarını satın almaya başladı.



Açık hava eylemleri yasaklandı


Rus kuralları yarımadada sosyal yaşamı da değiştirdi. Kırım'da geçen bir yılda Ruslar dışında kimse açıkhava toplantısı yapamadı. Kardeşlik Başkanı Hasan Emrsaliyev, “Biz geçen yıl olayların başladığı andan itibaren dışarıda etkinlik yapamıyoruz. Ancak müze gibi kapalı mekanlarda etkinliklerimizi yapabiliyoruz” dedi. Son bir yılda sadece bir siyasi etkinlik için başvurduklarını ifade eden Emirsaliyev, “Stalinizm Kurbanlarını Anma Günü (23 Ağustos) dolayısıyla miting yapma izni için başvurmuştuk. Bu başvurumuz, insanlar aşırı sıcaktan zarar görmesin diye reddedilmişti” diye konuştu.



Moskova'da Kırım kutlaması


Kırım'ın, Rusya'ya ilhakının 1. yılı nedeniyle Kızıl Meydan'da akşam saatlerinde düzenlenen konsere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dmitriy Medvedev ve diğer yetkililer katıldı. Kutlamalara katılanlar ellerinde çeşitli bayrakların yanısıra “Kırım- Rusyadır”, “Biz bir bütünüz” yazılı dövizler taşıdı.



Yığınak sürüyor


NATO'nun Rusya topraklarına yaklaşmasını istemeyen Maskova yönetimi, Kırım'daki en büyük değişikliği askeri alanda yaptı. Rus devlet medyasının verdiği bilgilere göre, Kırım'da şu anda 25 bini aşan Rus askeri sayısının 40 bin olması bekleniyor. Rusya, Kırım'daki birliklerini yeni tanklar, gemiler ve uçaklarla silahlandırdı. Sivastopol kentinin yakınındaki stratejik Balbek Hava Üssü'ne yeni sistemler eklendi. Buradaki hava savunma gücü S-300 PMU ve Pantsin-S1 sistemleriyle desteklendi. Sivastopol Limanı'nı üs olarak kullanan Rus Donanması'nda yenilikler yapıldı, savaş gemileriyle takviye edildi. Filonun sahil savunma birimleri BAL-E ve Bastion tipi yeni füze savunma sistemleriyle güçlendirildi. Kırım'a nükleer silah konuşlandırılacağı iddialarıysa hala Moskova yönetimince yalanlanmadı.



Kırım Türkleri çaresiz


Kırım'ın ilhakından en fazla etkilenen topluluk yarımadada yaşayan Kırım Türkleri oldu. Sovyetler Birliği döneminde sürgünün acısını yaşayan Kırım Türkleri, bu kez siyasi varlıklarına büyük bir darbe aldı. İlk olarak nisan ayında Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun vatanına girişi yasaklandı. Yasaklar bununla sınırlı kalmadı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov'un da Kırım'a girişine yasak getirildi. KTMM'nin faaliyetleri durduruldu.



#Rusya
#Ukrayna
#Kırım
#Putin
9 yıl önce