|

"PYD'ye yardım teklif ettik, kabul etmedi"

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP) Siyasi Büro Üyesi Nuri Brimo, Kobani kentinin savunması için Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yaptıkları askeri yardım teklifinin reddedildiğini bildirdi.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 18:32 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"PYD'ye yardım teklif ettik, kabul etmedi"
"PYD'ye yardım teklif ettik, kabul etmedi"

Brimo, SKDP'nin 4 partinin bir araya gelerek bir süre önce kurulduğunu ve Suriye'nin kuzeyinde "hatırı sayılır bir askeri gücü" olduğunu hatırlattı.

Brimo, "Kobani'yi terör örgütü IŞİD'in saldırılarından korumak için PYD'ye askeri yardım teklifinde bulunduk. Ancak Kabul etmediler. PYD'nin askeri kanadı Suriye Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) tek başına IŞİD'i durdurması çok zor görünüyor" dedi.

"Türkiye komşuluğunu gösterdi"

Savaş bölgesinden kaçan halka kapılarını açan Türkiye'nin büyük bir insani duyarlılık gösterdiğini dile getiren Brimo, "Türkiye komşuluğunu gösterdi ve insani görevini yaptı. Gelenlere kapılarını açtı. Su ve yiyecek dağıttı. Okul, cami ve parklara yerleştirdi. Şimdi bazı PYD'liler ve onlara yakın siyasi kesimler, 'Rojava boşaltılıyor' diye propaganda yapacaklar. Eğer Türkiye bu insanları topraklarına almasaydı çoğu çatışmalar arasında kalacaktı. Belki binlerce sivil ölecekti" diye konuştu.

Brimo, Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD'in, Esed rejiminin ürünü olduğunu iddia ederek, şunları söyledi:

"IŞİD, Suriye istihbaratının ürünüdür. Örgütün elindeki silahları Esed rejimi verdi. Bu örgüt, tamamen Esed'in çıkarları için çalışıyor. IŞİD ortaya çıktıktan sonra Suriye'deki rejim muhalifi diğer hareketler zayıflamaya başladı. Esed rejimi, hiçbir zaman IŞİD'i vurmadı."

Suriye'nin Kürt bölgesinde siyasi faaliyetlerini sürdüren SKDP, Mesut Barzani'nin çabaları sonucunda dört partinin birleşmesinde oluştu. Parti, IKBY'deki Kürdistan Demokrat Partisi'ne paralel bir siyaset yürütüyor ve Bölge Başkanı Barzani'ye yakınlığıyla biliniyor.

10 yıl önce