|

Ramadi dalaşı

Ramadi hezimetini Irak ordusunun “savaşma iradesinin yokluğu”na bağlayan ABD Savunma Bakanı Carter'a Bağdat sert tepki gösterdi. ABD’yi IŞİD’e hizmet etmekle suçlayan Iraklı yetkililer, açıklamayı “moral bozucu” diye niteledi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:05 - 26/05/2015 Salı
Yeni Şafak

Irak'ta Ramadi kentinin IŞİD kontrolüne geçmesiyle Irak ordusu hakkında ABD'den gelen aşağılayıcı açıklamalara Iraklı yetkililer tepki gösterdi. Irak Meclisi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Hakim ez-Zamili, “Komite, ABD Savunma Bakanı Carter'ın Irak ordusunun savaşma cesareti hakkında şüphe uyandıran açıklamalarını kabul etmiyor” dedi. Zamili, Irak güvenlik güçleri hakkında “Onlara eğitim ve ekipman sağlayabiliriz ancak haliyle savaşma isteğini biz veremeyiz” ifadesini kullanan Carter'ın bu açıklamalarının Irak ordusunun maneviyatını zayıflatacak ve IŞİD'e hizmet edecek türden olduğunu ileri sürdü.



MİLİS OPERASYONU


Zamili ayrıca ABD yönetimine, Irak hükümeti ile imzaladığı ve hükümetin “yıllar önce maliyetini ödediği” silahlandırma sözleşmelerini yerine getirme çağrısında bulundu. Öte yandan iki ülke arasındaki sözlü gerilimin ardından Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) Selahaddin kentinin Beyci ilçesiyle Enbar'ın kent merkezi Ramadi'nin IŞİD'den kurtarılması amacıyla operasyon başlattı. Milis gücü sözcüsü Ahmet el-Esedi, 'Lebbeyke Ya Hüseyin' operasyonun startı verildi” dedi.



ABLUKAYI KIRACAĞIZ


Esedi,”Bu operasyon, 2 Mart'ta 'Lebbeyke Ya Resulallah' adını alan Tikrit operasyonun devamı niteliğini taşıyor. Ramadi'deki IŞİD ablukasını kırmayı hedefliyor. Operasyonun komuta ve idaresini Heşdi Şabi gerçekleştiriyor.” ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'a da çatan Esedi, “ABD ordusu yıllarca Irak ordusunu eğitti. Aynı zamanda birçok yöntemi kullanarak bu ordunun güç ve iradesini zayıflatmaya çalıştı. Carter'in açıklamaları da bu politikanın devamıdır.” şeklinde konuştu.  RAMADİ


#Ramadi
#Heşdi Şabi
#Tikrit operasyonu
9 yıl önce