|

Riyad vurulur

İran Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ahmet Rıza Purdestan, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki operasyonunu sona erdirmemesi halinde 'yıkıcı bir yanıt alacağını' söyleyerek tehdit etti.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 00:11 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Press TV ve El-Alem televizyon kanallarında yayımlanan konuşmasında Purdestan, Husilerin katledilmesine devam edilmesi halinde Suudi Arabistan'a gereken yanıtın verileceği anlamına gelen sert ifadeler kullandı. Ancak bu ifadelerden hemen sonra İranlı Tuğgeneral, iki ülkenin kardeş olduğunu da vurgulayarak Suudi Arabistan'la savaşa girmek istemediklerinin de altını çizdi ve diyalog için yolların halen açık olduğunu da kaydetti.



OPERASYON DERHAL DURSUN


Suudi Arabistan'a “kardeş katilliğini” durdurması yönünde çağrı yapan Purdestan 'Suudi Arabistan ordusu savaş tecrübesinden yoksun, dolayısıyla zayıf bir ordu. Ölümcül darbeler karşısında yok olmaya mahkum. Büyük bir hezimete uğrar. Bu yüzden Suudi Arabistan'ı operasyonu derhal durdurması ve siyasi çözüm için gerekli çalışmaları başlatması konusunda uyarıyoruz'' ifadelerini kullandı.



COMMONWEALTH AÇILIMI


Öte yandan İran, ABD'den sonra İngiliz Milletler Topluluğu'nun (Commowealth) en önemli ülkesi Avustralya ile işbirliğine geçiyor. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, İran ve Avustralya arasında IŞİD'e karşı mücadelede istihbarat paylaşımı yapılacağını duyurdu. Önceki gün Tahran'a giden Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Avustralya ile İran'ın aslında geçen yılın sonunda İran kökenli Man Haron Monis adlı kişinin Sidney'de bir kafe çalışanlarını rehin almasından sonra istihbarat paylaşımına başladığını söyledi. Bishop, “Bence İran'da bizim isteyeceğimiz bilgiler var. Onlar da bu bilgileri bizimle paylaşmakta istekliler” dedi.



Füze üssüne saldırı


Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in başkenti Sana'daki çeşitli mevzilere hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Bombardımanda Fec Atan Mahallesinde Husilerin kontrolündeki Füze Tugayı'nın da hedef alındığı ve bölgeden yoğun dumanların yükseldiği, olay yerindeki şiddetli patlamalar nedeniyle civardaki bazı evlerin de zarar gördüğü kaydedildi. Öte yandan ülkenin güney kesimlerindeki Şebva ve Ed-Dali kentlerinde de Husilere ait bazı mevzilerin vurulduğunu aktaran yerel kaynaklar, bombardımanda ölü ve yaralıların olduğunu belirtti ancak sayıya ilişkin bilgi verilmedi.



Suudiler işgale hazırlanıyor



Yemen'deki Ensarullah hareketinin (Husiler) lideri Abdulmelik el-Husi, Suudi Arabistan'ın hedefinin Yemen'i işgal etmek olduğunu ileri sürdü. El Mesira televizyonuna konuşan Husi, “S. Arabistan'ın hedefi ülkeyi istila ve işgal etmek. Ülkeyi yeniden hakimiyeti altına almak için boyun eğdirmek. S. Arabistan'ın Yemen'in içişlerine müdahale hakkı ve gerekçesi yok” dedi. S. Arabistan'ın Yemenlileri hedef gözetmeksizin öldürdüğünü savunan Husi, “S. Arabistan, biz ulusal diyalog ortamındayken harekete geçti ve Yemen'e diyaloğu engelledi” diye konuştu.



2 BİN 300 SORTİ


Bu arada Yemen'e yönelik hava harekatını yürüten koalisyonun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, 25 gündür devam eden operasyonda 2 bin 300 sorti ile Husilerin hava savunma sistemlerinin yüzde 95'ini etkisiz hale getirildiklerini, silah depolarının da yüzde 80'ini imha ettiklerini söyledi.



ABD gemileri Yemen yolunda


ABD Ordusu bir uçak ve bir savaş gemisini Yemen'e gönderme kararı aldı. Gemilerin Yemen'e doğru yola çıktığı Pentagon tarafından doğrulandı. Pengaton sözcüsü Steve Warren, gemilerin İran'in Yemen'e silah sevkiyatını engelleme amacıyla gittiği iddialarını ise reddetti. Warren gemilerin denizcilik güvenliğini tesis etme amacıyla Yemen sularına gittiğini açıkladı. Gemiler, Yemen sularındaki diğer yedi savaş gemisine katılacak.



#Ahmet Rıza Purdestan
#Suudi Arabistan
#iran
#yemen
#aden
9 yıl önce