|

Ruanda'ya askeri operasyon hazırlığı

BM, verilen sürede silahsızlanmayan Ruandalı ayrılıkçılara karşı askeri operasyon hazırlıklarına başladı. Ruanda Kurtuluşu Demokratik Güçleri sözcüsü Bazeye silahsızlandıklarını öne sürerek, "Uluslararası toplum, silahsız kişileri yok etmek için gelmek istiyorsa ölmeye hazırız" ifadesini kulandı.

Yeni Şafak
11:35 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:41 - 29/01/2015 Perşembe
AA

BM'nin Demokratik Kongo Cumhuriyeti temsilcisi Martin Köbler, silahsızlanmayı reddeden ayrılıkçı Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ne (FDLR) karşı operasyon hazırlıklarına başlandığını bildirdi.


Köbler, FDLR ile müzakerelere son verildiğini, silahsızlanma için verilen sürenin çoktan geçtiğini, bu nedenle askeri operasyon düzenlemek zorunda kalındığını vurguladı.


BM temsilcisi, Kuzey Kivu bölgesindeki Goma kentinde yaptığı açıklamada, operasyonun Demokratik Kongo Cumhuriyeti güçleriyle ortak yapılacağını, sivillerin zarar görmemesi için büyük çaba gösterileceğini belirtti.


Öte yandan, FDLR ile mücadele kapsamında Goma'ya 80 kilometre uzaklıktaki Mabenga bölgesine, BM Barış Gücü askeri konuşlandırıldığı ve Ruandalı ayrılıkçılar tarafından kaçırılan 4 rehinenin kurtarıldığı kaydedildi.


Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADEC) ile Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (CİRGL) 7 ay önce, Ruandalı Hutulardan oluşan FDLR ayrılıkçılarının silahsızlanması için 2 Ocak 2015'e kadar süre tanıdıklarını açıklamıştı.


FLDR sözcüsü La Forge Fils Bazeye ise ay başında, silahsızlandıklarını öne sürerek, "Uluslararası toplum, silahsız kişileri yok etmek için gelmek istiyorsa ölmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.


Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye karşı mücadele veren FDLR, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçan Ruandalı Hutuların haklarını savunmak üzere 2000'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kuruldu.


FDLR'nin bazı üyelerinin, Ruanda'da 1994 yılındaki soykırımda rol oynadığı iddia ediliyor. Hutular, Ruanda ve Burundi'deki etnik azınlık Tutsilere soykırım yapmakla suçlanıyor.

#Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame
#Ruanda
#BM
9 yıl önce