|

Rusya: Gerekirse füze kalkanını vururuz

Cihan
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:47 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Rusya: Gerekirse füze kalkanını vururuz
Rusya: Gerekirse füze kalkanını vururuz

Rusya ve NATO arasında uzlaşı sağlanamayan füze kalkanı, Moskova'da uluslar arası konferansta masaya yatırıldı. Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, NATO ile füze kalkanı konusunda karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm üretemediklerini itiraf ederken, Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov ise gerektiğinde füze kalkanına yönelik önleyici saldırının alternatif senaryolar arasında olduğunu söyledi.

Serdyukov, “Bugüne kadar çözüm bulamadık. Görüşmeler çıkmazda. Ülkelerimiz şimdi bir ikilem içinde. Ya bu test sürecini geçip işbirliği ve ortaklığımızı yeni tehditlere karşı geliştireceğiz. Ya da gerekli askeri tedbirlerin karşılıklı olarak alınması için zorlanacağız” dedi.

NATO'nun 20 Mayıs'ta yapacağı Chicago Zirvesi'nde füze kalkanını Rusya olmaksızın ileriye taşımayı planladığını ifade eden Serdyukov, “Henüz Rusya ve ABD herhangi bir anlaşma sağlamadı” uyarısı yaptı. Rus bakan nükleer silahlarda indirim anlaşmalarında olduğu gibi Rusya ve ABD'nin füze kalkanı konusunda müzakerelerini sürdürmesi çağrısı yaptı.


“GEREKİRSE FÜZE KALKANINI VURURUZ”

Konferansta konuşma yapan Rusya Genelkurmay Başkanı Makarov da, ülkesinin dışında tutulduğu bir savunma sistemine karşı gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.

Avrupa'nın ortasında yer alan Kaliningrad kentine nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerinin yerleştirilmesi, Rusya'nın güney ve kuzeybatı bölgelerine savunma sistemlerinin konuşlandırılması ve yeni vurucu silahlarla donatılması gibi alınacak karşı önlemlerini anlatan Makarov, “Avrupa füze kalkanı alt yapısının imha edilmesi olası alternatifler arasında.” dedi.

Füze kalkanı sisteminin istikrarsızlaştırma niteliğini göz önünde bulunduran Rus Genelkurmay Başkanı Makarov, durumun gerginleşmesi durumunda uyarıcı ateşle karşılık vereceklerini söyledi.


MALATYA KÜRECİK RADARLARI DA RUSYA'NIN HEDEFİNDE OLABİLİR

NATO Avrupa füze savunma sisteminin 2020'ye kadar aktif hale gelmesini planlıyor. Sistemin bir parçasının da Türkiye'de aktif hale gelmesi özellikle Rus ulusalcı kanat ve Komünist Parti tarafından tepki ile karşılanıyor.

Rusya Füze Savunma Kuvvetleri Komutanı Vladimir Lyaporov önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye'de aktif hale gelen radarın hareketli olduğunu ve Rusya'nın tüm güney bölgesini kapsadığını ifade etti.

Aşırı sağcı muhalif lider Vladimir Jirinovski de Kommersant FM'e yaptığı değerlendirmede Krasnodar bölgesine füze savunma sistemi kurulmasını ve önleyici saldırı yapılmasını istemişti. Jirinovski'ye göre füze kalkanının yer aldığı Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye'nin yarısı vurulmalı.


“2020'YE KADAR RUSYA'NIN NÜKLEER GÜCÜ ETKİSİZ HALE GELEBİLİR”

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev Avrupa füze savunma sisteminin 2020'ye kadar Rusya'nın kıtalararası balistik füze gücünü etkisiz hale getirebileceğini iddia etti. Füze kalkanında 2018-2020'de üçüncü ve dördüncü aşamaya geçileceğini ve Rusya'nın nükleer gücünü etkisiz hale getireceğini savunan Patruşev, sistemin parçalarının yerleştirilmesi ve gelecek planlanmanın bu tehdidi oluşturduğunu ifade etti.

Rusya ile anlaşma sağlanmadan devam eden çalışmaların nükleer dengesizlik ve stratejik istikrarsızlık oluşturacağını kaydeden Patruşev, Rus makamlarının hukuki bağlayıcılığı olan yazılı bir garanti talebine olumlu cevap verilmemesinin de bu endişeleri artırdığını iddia etti.


RUSYA NATO'YU İKNA EDEMEDİ

Konferansta konuşan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Aleksander Vershbow, global füze kalkanı sisteminin Rusya Federasyonu için tehlikeli olduğuyla ilgili Rus Genelkurmay Başkanlığı'nın ortaya attığı kanıtların ikna edici olmadığını belirtti. Vershbow, “Bizim sistemimiz Rusya'ya karşı değil, Rusya'yı hedef almıyoruz. Buna rağmen bugün sabah biz duyduk ki Rusya için tehlike varmış. Tabii ki sayın Makarov ve diğer yetkililere saygım var. Ama siz beni ikna edemediniz” karşılığı verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın öncülüğünde gerçekleşen konferansa NATO dahil, 50'den fazla ülkeden 200'ün üzerinde uzman katılıyor.


12 yıl önce