|

Rusya, Türk okulunu kapatıyor

Rusya Milli Eğitim Bakanlığı'nın Tatar-Türk liselerindeki öğretmenlerin gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle kapatılmasını istediği ileri sürüldü.

Aa
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 13:07 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Rusya, Türk okulunu kapatıyor
Rusya, Türk okulunu kapatıyor

Rusya Milli Eğitim Bakanlığının Tatar-Türk liselerindeki öğretmenlerin gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle kapatılmasını istediği ileri sürüldü.

Tataristan'da yayımlanan Rus Zvezda Pavoljiye gazetesinde yer alan haberde, Rus Milli Eğitim Bakanlığının Tataristan Milli Eğitim bakanlığına gönderdiği mektupta, cumhuriyette faaliyet gösteren Tatar-Türk liselerindeki Türk öğretmenlerin yüksek lisansları olmadığı gerekçesiyle bu okulların kapatılması talimatı verildiği kaydedildi.

Haberde, bu okullarda çalışan Türk öğretmenlerinin sınır dışı edilmesinin istendiği ileri sürülerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tataristan Cumhuriyeti Başkanı Mintimer Şaymiyev ile telefon görüşmesinde bu durumdan duyduğu endişeyi dile getirdiği belirtildi.

Tataristan'ın Naberejniye Çelni bölgesinde faaliyet gösteren Tatar-Türk lisesinde çalışan Türk öğretmenlerin görevlerine devam ettiği bildirildi.

Okulun Müdür Yardımcısı Almaz Rizaddinov, yaptığı açıklamada, okulun çalışmasında şimdilik bir engel olmadığını belirterek, okullarındaki Türk öğretmenlerin işine son verilmesinin de söz konusu olmadığını kaydetti.

Gazetedeki haberi yorumlayan Rizaddinov, şunları söyledi:

“Gazetede, burada çalışan Türk öğretmenlerin eğitimlerinin yetersiz olması nedeniyle görevlerine son verilmesinin istenmesinden bahsedilmekte. Okulumuza sık sık müfettişler gelerek, burada çalışan Türk öğretmenleri teftiş ediyor. Ancak bu öğretmenlerin eğitim seviyesi yüksek olduğu gibi sahip oldukları üniversite diplomalarının da Rusya denklik kontrolünden geçtiğini söyleyebilirim.”

16 yıl önce