|

Rusya'dan hatalı radar animasyonu

Türkiye tarafından yayınlanan ve Rus uçaklarının ihlalinin kanıtı olan radar kayıtlarına Rusya'dan 'garip' bir yanıt geldi. Rusların iddiasına göre, üsten kalkışının ardından çok uzak bir mesafeden Türkiye sınırını izleyen uçak, vurulduğu bölgeye neredeyse hiç yaklaşmamış, son derece ideal bir rota izlemiş.

Yeni Şafak
11:09 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:58 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Genelkurmay Başkanlığı'nın Rus savaş uçağının vurulmasının ardından, yaşanan hava sahası ihlalini gösteren radar kayıtlarını açıklamasına Rus Savunma Bakanlığı "animasyonla" karşılık verdi. Ancak Rusya tarafından yayınlanan animasyonda birçok hata bulunuyor. Türk F-16'larına imkansız bir manevra yaptıran animasyon, Rus uçağının da düştüğü yeri yanlış gösteriyor.



Animasyonla "ihlal etmedik" açıklaması


Genelkurmay'ın açıklamasında Rus savaş uçağının hava sahası ihlali bütün ayrıntılarıyla yer alıyor. Türkiye'nin gerçek radar kayıtları üzerinden yaptığı açıklamaya, Rus askeri birimleri, radar ekran görüntüsünden çok, "animasyon" izlenimi veren bir görüntüyle yanıt vermeye çalıştı.





Animasyona göre hiç yaklaşmamış


Rus Genelkurmayının brifing kayıtları olarak yayınlanan görüntüde, Rus savaş uçağı, bir askeri uçaktan çok, sivil yolcu uçağı gibi rota izliyor. Rus iddiasına göre, üsten kalkışının ardından çok uzak bir mesafeden Türkiye sınırını izleyen uçak, vurulduğu bölgeye neredeyse hiç yaklaşmamış, son derece ideal bir rota izlemiş.





Türk uçağının o hareketi yapması imkansız


Türk radar kayıtlarında, Rus savaş uçağı ve Türk avcı uçağının izleri ayrıntılı olarak yer alırken, Rus kayıtlarında Türk savaş uçağının, operasyonel açıdan imkansız bir hareketle, hızla gelip Rus uçağını vurduğu iddia ediliyor.



Oysa Türk kayıtlarında Türk avcı uçağının bölgede bir ihlal ihtimali üzerine devriye gezmeye başladığı, Suriye sınırından uzakta uçuşunu sürdürdüğü ve ihlalin ardından hedefine yönelerek imha ettiği yine net olarak yer alıyor.




Rus kayıtlarına ve iddiasına göre, Türk savaş uçağı düz bir uçuşla, "Suriye'nin içlerinde ve Türk sınırından oldukça uzakta" olan Rus savaş uçağını neredeyse görür görmez vurup geri dönmüş. Türk radar kayıtlarında ise, Türk avcı uçağının, sınır ihlali ihtimaline karşılık uzun bir süre Rus savaş uçağını izlemeye aldığı, ihlalinin ardından bu savaş uçağına yöneldiği, Türk sınırının içlerinde girmesinin ardından da imha ettiği belirgin olarak aktarılıyor.




Animasyonla gerçek arasında çelişki

Rus tezine göre, Rus savaş uçağı neredeyse vurulup düştüğü yerde bile değil.




#Rus savaş uçağı
#animasyon
8 yıl önce
default-profile-img