|

Şabat'ta soykırım

İsrail, günlerdir Gazze'ye düzenlediği saldırıların ardından Musevilerin kutsal saydığı cumartesi (Şabat) sabahı kente girdi. İsrail özel timleri tank ve buldozerler eşliğinde aralarında 1 haftalık bebeğin de bulunduğu 53 Filistinliyi katletti

Gazze
00:00 - 2/03/2008 Pazar
Güncelleme: 23:57 - 1/03/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Şabat'ta soykırım
Şabat'ta soykırım

İsrail, Gazze sınırında 4 gündür süren saldırılarının ardından dün gece Gazze'ye karadan giriş yaptı. Tam anlamıyla bir savaşın yaşandığı bölgede kısa süre içinde 7'si çocuk, biri bebek 53 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, seçkin tugaylarından oluşan özel birliklerin yanı sıra tank ve buldozerlerle başlattığı ve helikopterlerin eşlik ettiği kara operasyonunda 5 İsrail askerinin yaralandığı, bunlardan ikisinin durumunun ciddi olduğu bildirildi. Gazze'de Hamas'ın El Aksa radyosu ise İzzeddin El Kassam Tugaylarının 3 İsrail askerini öldürdüğünü, bir buldozeri de havaya uçurduğunu kaydetti. Ancak İsrail ordusundan, şu ana kadar kendi kayıplarına ilişkin resmi bir açıklama gelmedi. İsrail'in dünkü saldırısı ile birlikte son 4 günde İsrail tarafından öldürülen Filistinli sayısı 85'e yükseldi. Son 4 günde yaralananların sayısının ise 186'dan fazla olduğu öğrenildi.

OKULLAR KAPANDI, KEPENKLER İNDİ

Beyt Hanun, Cebaliye ve Beyt Lanya'da ailelerin çoğu çocuklarını okullara göndermedi. Cebaliye'de dükkanlar kepenklerini kapattı. Açık bulunan tek tük marketlerin ise kepenklerini yarı açık tuttu. Gazze Şeridi'nin kuzey bölgesindeki insanların çoğunun, operasyon nedeniyle dışarı çıkmadı, sabah namazı için camilere gitmedi. Bu arada, Filistinli militanların, Beyt Lahya bölgesinden İsrail tarafına en az 10 roket attıkları da görgü tanıklarınca aktarıldı.

SAHA KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze'deki hastanelere 2 kadının cesetlerinin de getirildiğini ifade eden hastane kaynakları, ölenler arasında Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugaylarının 27 yaşındaki saha komutanı İyad El-Aşram ile Abdulhamid Hamada'nın da bulunduğunu bildirdi. İslami Cihad'ın Saraya El Kuds Tugayları'nın Muslih Abdullah adlı bir savaşçısının da operasyonda öldüğü belirtildi.


Karadan ve havadan kuşattılar

İsrail özel timleri, gece yarısından sonra Gazze Şeridi'nin kuzeyine 3 ayrı yerden giriş yaptı. Saat 01.00'den sonra tanklar ve buldozerler eşliğinde giriş yapan özel timlere, havadan Apachi helikopterleri ve F-16'lar da destek verdi. Özel timler Gazze Şeridi'nin kuzeyinden 2-3 kilometre kadar içeriye, Beyt Lahya yakınlarındaki tepelere kadar ulaşırken; operasyonun, İsrail ordusunun hazırlandığı geniş çaplı kara operasyonu mu, yoksa daha sınırlı bir harekat mı olduğu henüz bilinmiyor. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin “Halk” radyosu spikeri, “F-16 sesleri korkunç bir şekilde Gazze'yi sarsıyor. tanklar, buldozerler ve özel timler hep birlikte harekete geçtiler. Şu anda büyük bir savaş içindeyiz” ifadelerini kullandı.


Oyun oynayan çocuklara füze yağdı

İsrail tarafından fırlatılan bir füze, tam öğle saatlerinde Çebaliye'de bir sokakta, kalabalığın ortasına düştü. Yerel kaynaklar, ambulansların, buradan hemen hepsi çocuk 7 kişinin cesedini hastaneye taşıdıklarını bildirdi. Aynı bölgede, 10'dan fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Beyt Lahya'daki Kemal Edvan hastanesi doktorlarından Muhammed Sultan, hastanelerine getirilen ölüler arasında henüz bir haftalık bir bebeğin, çocukların, 3 kadının ve bir doktorun bulunduğunu açıkladı.






16 yıl önce