|

Sağ kalanları avlayacaklar

Göçmenleri topluca katlederek insanlık suçu işlemeye devam eden Avrupa ülkeleri yeni bir utanca daha imza attı. Brüksel’de göçmen krizini görüşen AB liderleri, ölüm yolculuğundan sağ kalarak Avrupa’ya sığınan 150 bin göçmeni teker teker avlayıp ülkelerine geri gönderme kararı aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 21:30 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Belçika'nın başkenti Brüksel'de acil olarak toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri, yeni bir insanlık utancına daha imza attı. Liderler ölüm yolculuğundan kurtularak AB ülkelerine sığınan 150 bin göçmeni teker teker avlayıp ülkelerine geri gönderme kararı aldı. AB liderleri Akdeniz'de son dönemde kendi politikalarından dolayı toplu katliamlara dönüşen göçmen facialarını önlemenin yolunu, yeni bir toplu sürgün kararı almakta buldu.


Zirvede, Akdeniz'deki kitlesel mülteci ölümlerinde AB ülkelerinin uygulamalarını ve güvenlik güçlerine verilen mülteci teknelerini içindeki insanlarla birlikte batırma talimatlarını görüşmeyen AB liderleri, göstermelik şekilde sadece yaşananları trajedi olarak nitelendirdi.



5 BİN MÜLTECİ KALACAK


Göçmen trajedisinde suçu göçmenlerin geldiği ülke yönetimlerine atan AB liderleri, çare olarak da göçmenlerin yola çıkmasını önleme kararı aldı. İngiliz Guardian gazetesi olağanüstü toplanan zirveden çıkan uzlaşı metnine ulaştığını kayderek, “Uygulanacak pilot proje kapsamında mülteciler için Avrupa'da yalnızca 5 bin kişilik yer açılacak” bilgisini verdi. Bu kapsamda, AB'nin sınırlarını korumadan sorumlu Frontex ile ortaklaşa yürütülecek hızlı dönüş programı çerçevesinde ülkelerinden ilk olarak İtalya, Malta ve Yunanistan'a ayak basmayı başaran 150 bin göçmen geri gönderilecek.



AB'nin 30 yıllık utancı


Akdeniz'in Libya açıklarında bine yakın göçmenin hayatını kaybetmesinden dolayı, Avrupalı siyasetçi ve akademisyenler bile AB'nin göçmen politikalarını “fiyasko” olarak görmeye başladı. Avrupa Birliği'nin yürüttüğü göçmen politikaları konusunda konuşan Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Uzmanı Matthieu Tardis, Akdeniz'de yaşananlardan Avrupa'yı sorumlu tuttu. Avrupa'nın uzun yıllardır yürüttüğü etkisiz politikaları eleştirerek Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusundaki yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtten Tardis, “Artık AB'nin, başta Türkiye'ye olmak üzere Lübnan ve Ürdün'e sığınan Suriyeli mültecilerle ilgili yükü paylaşması gerekiyor” dedi.




#göçmenler
#Avrupa ülkeleri
#Avrupa Birliği
9 yıl önce