|

Sarkozy nakavt

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turunda yarışacak olan Sarkozy ve Hollande, seçimler öncesinde canlı yayında karşı karşıya geldi. İki liderin birbirlerine sert eleştiriler yönelttiği programda gerilim yüksekti. Sarkozy agresif taktiğinin kurbanı oldu

Paris
00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 23:09 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Sarkozy nakavt
Sarkozy nakavt

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarışan Nicolas Sarkozy ve Francois Hollande televizyon ekranlarında karşı karşıya geldi. Canlı yayınlanan ve yaklaşık 3 saat süren tartışmada zaman zaman gergin anlar yaşandı. Sarkozy televizyondaki düello öncesi yaptığı açıklamada François Hollande'ı kastederek, "Onu bir balon gibi patlatacağım" dedi. Ancak 3 saat süren tartışma sonunda Sarkozy, Hollande'ı köşeye sıkıştırmayı başaramadı. Sarkozy zaman zaman öfkeden kendisi titredi.

'ÜLKEYİ FAKİRLEŞTİRDİN'

Özellikle istihdam ve alım gücününün artırılmasıyla ilgili bölümde Sarkozy'nin rakibini yalancılıkla suçlaması ortamını gerilmesine yol açarken, tartışmayı yöneten sunucular iki lideri yatıştırmakta güçlük çekti. Sarkozy, Hollande'ı, 'ülke yönetiminde ciddi bir tecrübesi olmamakla' suçlarken, Sosyalist rakibi ise 5 yıllık iktidarı boyunca Sarkozy'nin 'ülkeyi fakirleştirdiği ve vatandaşları birbirine düşürdüğü' suçlamasında bulundu.

YASAKLARDA HEMFİKİRLER

Göçmen sayısının azaltılmasından yana olduğunu ifade eden Sarkozy, 'Müslüman göçmenlerin kendi inanç biçimlerine uygun yaşam tarzını dayatmaları riski bulunduğu ve yerel yönetime aday siyasetçilerin oy kaygısıyla bu tür taleplere boyun eğeceği' gerekçesiyle yabancıların yerel seçimlerde oy kullanmasına karşı olduğunu açıkladı. Sarkozy'nin bu yaklaşımına Hollande, göçmenlerin dinlerine bakarak ayrımcılık yapılamayacağı gerekçesiyle sert tepki gösterdi. Hollande, bu tür bir yaklaşımın Fransız Müslümanları rahatsız edeceği uyarısında bulundu. Ancak iki aday da Müslümanların tepkisini çeken helal et ve burka yasağı ile ilgili konularda ortak düşünce beyan etti.


Skandalı ifşa eden gazeteciye ödül

Cezayir'deki "Basın Özgürlüğü Uluslararası Ödülü"ne, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007'deki seçim kampanyası sırasında devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'den ekonomik destek aldığını ortaya çıkaran "Mediapart" adlı internet sitesinin yöneticisi Edwy Plene layık görüldü. Edwy Plene, yayımladığı bir belgeyle, Sarkozy'nin 2007'deki seçim kampanyası sırasında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'den 50 milyon euro destek aldığını iddia etmişti.



12 yıl önce