|

Şartsız diyalog

Suudi önderliğindeki ülkelerin Yemen’e yönelik operasyonları sürerken Mısır’daki cunta lideri Sisi, “Kararlılık Fırtınası’na katılmaları için kara ve hava gücü gönderdik” dedi. Taiz'de şiddetli çatışmalar yaşanırken Husiler ise çözüm için şartsız diyaloğa hazır olduklarını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:15 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de başkent Sana ile bazı kentleri kontrol altına alan Husilere yönelik hava harekatı sürerken Husiler şartsız diyalog çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Yemen'de tüm taraflarca 'derhal ateşkes' ilan edilerek siyasi diyalog ortamına dönülmesi çağrısı yaptı. Siyasi çözüm çağrılarının yükseldiği bir dönemde farklı bir açıklamada bulunan Mısır'daki cunta lideri General Abdulfettah es-Sisi, Yemen'deki Husi Ensarullah hareketine karşı başlatılan “Kararlılık Fırtınası” harekatına katılmak üzere hava ve kara gücü gönderdiklerini belirtti.



HAREKATA RAĞMEN ÇAĞRI


Mısır resmi haber ajansı MENA'da yayımlanan açıklamasında Sisi, “Kararlılık Fırtınası harekatına katılmaları için hava ve kara gücü gönderdik. Diğer kuvvetlerin gönderilmesi durumunda da bu durum açıklanacaktır” ifadelerini kullandı. Bu açıklamadan önce ise Yemen'deki Husi Ensarullah Hareketi Siyasi Büro Üyesi Muhammed el-Buhayti ön şartsız diyaloğa hazır olduklarını söyledi. Buhayti, “Tarafları, ön şart olmaksızın, diyalog masasına dönmeye çağırıyoruz. Diyaloğun yeniden başlaması için hava harekatının durdurulması şart değil” dedi.



TAHRAN'DAN DÖRT MADDE


İran'ın Yemen'deki krizin sonlandırılması için gündeme getirdiği 4 maddelik çözüm teklifine de değinen Buhayti, “Bu teklifler, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulduğu takdirde Husiler tutumunu belirleyecek” ifadesini kullandı. Ülkede yaşanan olayların sona ermesi için İran'ın “Acil ateşkes ilan edilmeli, halka ilk yardım gönderilmeli, Yemenlilerin tümünü kapsayan ulusal görüşmelere başlamalı ve milli birlik hükümeti kurulmalı” şeklinde 4 maddeden oluşan teklif hazırladığı belirtilmişti.




#Kararlılık Fırtınası
#yemen
#husiler
9 yıl önce