|

Selefilere 'Hutbe' önlemi

Mısır'da Evkaf Bakanlığı, Selefi Cephe'nin 28 Kasım'da "Müslüman Gençliğin İntifadası" adı altında yaptığı gösteri çağrılarına cuma hutbelerinde okunmak üzere merkezi olarak hazırlanan hutbe ile engel olmaya çalışıyor.

Yeni Şafak
13:55 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 12:10 - 21/11/2014 Cuma
AA
.
.

Mısır Evkaf Bakanlığı merkezi cuma hutbesiyle ülke genelinde darbe karşıtı 28 Kasım gösterilerine katılımı engellemeye çalışıyor


Evkaf Bakanlığı resmi internet sayfasında, 21 Kasım 2014 cuma hutbesi olarak yayımlanan hutbe metninde ülkedeki darbe karşıtı Selefi Cephe'nin 28 Kasım'da protesto çağrısını "haricilik" olarak niteledi.


Evkaf Bakanlığı "Gösteriye çıkmanın günah olduğu" yönünde verdiği fetvanın yanında, Evkaf Bakanı Muhtar Cuma basına yaptığı açıklamalarda, "Kur'an sayfalarını kaldırarak gösteri yapmanın hileli ve bunun terörist olarak nitelediği İhvan cemaati bağlılarının işi olduğunu" söyledi.


Evkaf Bakanlığı'nın hazırladığı hutbede, "28 Kasım'da gösteri çağrıları yapanların Hariciler olduğu ve bugünün geçmişe ne kadar da benzediği" savunuldu.


Hutbede yapılan çağrıların dini siyaset için kullanmak anlamına geldiği belirtilerek, bunun büyük bir günah olduğu vurgulandı. 


Evkaf Bakanlığı'nın hazırladığı tek merkezden hazırlanan hutbenin şehirlerde merkezi camilerde okunduğu, bunun dışında birçok merkezde dikkate alınmadığı belirtildi. 


Mısır'da 3 Temmuz 2013 sonrasında gelişen olaylar çerçevesinde Evkaf Bakanlığı mescitler ve din görevlileri üzerinde bazı düzenlemeler getirmiş, ilim seviyesi ne olursa olsun Ezher Üniversitesi mezunları dışında kimsenin hutbeye çıkmaması ve dini eğitim çalışmalarında bulunmaması yönünde kararlar almıştı.


Dördüncü Halife Hz. Ali zamanında aşırı dini yorumlarıyla kendileri gibi düşünmeyen Müslümanları "tekfir" eden, yani din dışı sayan gruba "Hariciler" adı verilmişti. Sıffin savaşında (657) yenilen Muaviye taraftarları mızraklarının ucuna Kur'an sayfalarını bağlayarak Ali tarafını "Kur'an'ın hakemliğine" çağırmıştı.
#Mısır
#28 Kasım Gösterileri
#Selefi Cephe
9 yıl önce