|

'Şengal için emir bekliyoruz'

Peşmerge, Musul'da Yezidi nüfusun çoğunlukta olduğu Şengal (Sincar) ilçesini kurtarmak için hazırlık yapıyor. Rabia bölgesi Peşmerge komutanlarından Gerdi: "Şengal'e ilerlemek için önümüzde hiçbir engel yok. Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin emrini bekliyoruz" dedi.

Yeni Şafak
09:56 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 10:07 - 25/11/2014 Salı
AA
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge güçlerinin, Musul'da Yezidi nüfusun çoğunlukta olduğu Şengal (Sincar) ilçesini kurtarmak için hazırlık yaptığı bildirildi.  


Rabia bölgesi Peşmerge komutanlarından Helgurd Gerdi,Şengal'i kurtarmak için operasyon hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, "Şengal'e doğru ilerlemek için önümüzde hiçbir engel yok. Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin emrini bekliyoruz" dedi.


Şengal Dağı Peşmerge Komutanı Kasım Simel de bölgede çok az IŞİD militanı kaldığını, ilçedeki silahlı kişilerin daha çok Araplardan oluştuğunu ifade etti.


Terör örgütü IŞİD'in savunma yapacak gücü kalmadığını iddia eden Simel, düzenlenecek bir operasyonla bölgenin kurtarılacağını ileri sürdü. 


 Irak Parlamentosu eski Yezidi milletvekili Mahma Halil ise Diyala'nın Celavle ve Sadiye ilçelerinden sonra sıranın Şengal'e geldiğini ifade ederek, "Peşmerge güçleri ve Irak ordusunun son zaferleri, IŞİD çetesinin, Irak'tan silineceğinin işaretidir" diye konuştu. 


Peşmerge ve Yezidi milislerin morallerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Halil, bir operasyon emrinin gelmesi durumunda Şengal'in özgürlüğe kavuşacağını dile getirdi. Halil, Kürtler için çok önemli bir bölge olan Şengal'in kurtarılması halinde binlerce ailenin evine döneceğini sözlerine ekledi. 


300 bin Yezidi bölgeyi terketti


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Şengal sığınmacıları sorumlusu Nuri Osman, hükümetin resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında IŞİD'in, 3 Ağustos'ta Şengal'i ele geçirmesinin ardından 300 bin Yezidinin bölgeyi terkettiğini hatırlattı.


Şengal Dağı'nda yaklaşık 10 bin kişinin kaldığı bilgisini paylaşan Osman, ABD ve Irak helikopterleriyle dağdakilere insani yardım ulaştırıldığını kaydetti. Osman, "Bölgede kış soğukları başladı. Bu insanların, artık evlerine dönmeleri gerekiyor. Bunun için Şengal biran önce kurtarılmalıdır" ifadesini kullandı.


Koalisyon güçleri plan hazırlayacak


Öte yandan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir'in, IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada, Avustralya ve Hollanda'dan gelen askeri komutanlarla Erbil'de bir araya geldiği öğrenildi. Peşmerge Bakanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre toplantıda, IŞİD'in elindeki bölgelerin kurtarılmasına ilişkin planlar ele alındı. Şengal'in yanı sıra Musul'un Başika ile Bartilla bölgelerinin de kurtarılmasının değerlendirildiği toplantıda, gelecek hafta kapsamlı bir plan ve program hazırlanması karara bağlandı.
#Şengal
#Musul
#Peşmerge güçleri
#IŞİD
#Kurtarma Operasyonu
#ABD
9 yıl önce