|

Şengal’den defolun

Ezidileri DAEŞ'ten kurtarma bahanesiyle Ağustos 2014'te Şengal'e yerleştirilen PKK, bölge insanınca 'işgalci' olarak görülüyor. Şengal halkı, kendilerini korumak için PKK'ya ihtiyaç duymadıklarını belirterek, "Burayı hemen terk edin" çağrısı yapıyor

Yeni Şafak
04:00 - 12/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 12/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Irak'ın kuzeyindeki Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde yaşayan Ezidiler, terör örgütü PKK'nın bölgeyi en kısa zamanda terk etmesini istiyor. Sincar Kaymakamı Mehma Halil, “Şengal (Sincar) ilçesinde son günlerde 8 sivilin şüpheli ölümüyle karşılaştık. Bölgedeki istikrarsız ve güvensiz ortamın meydana gelmesinin ardında diktatör PKK ve YPG'liler var" dedi. Şengal'in DAEŞ'in elinden alınmasından sonra bir nebze de olsa bölgenin güvenliğinin sağlandığını aktaran Halil, “Ancak PKK ve onun çatısındaki güçlerin bölgenin içişlerine karışmasıyla ilçenin durumu bozuldu. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin dışından gelen PKK'lılar, Şengal ilçesini resmen işgal edip hiçbir şekilde bölgedeki halkın iradesine saygı göstermiyor" diye konuştu.



DİKTATÖR GİBİLER


Halil, Ezidilerin bölgede PKK'yı istemediğini vurgulayarak şunları söyledi: “PKK'nın Sincar'ı terk etmesi için birçok yola başvurduk. Şengal'deki Ezidiler, bunu birçok defa dile getirip çağrılarını yineledi. Ancak örgüt ve onun kontrolündeki güçler diktatörler gibi bölgede kalmaya devam ediyor. Sivillerin öldürülmesi ve kaçırma olaylarının artmasıyla birlikte Peşmerge ve PKK'lılar arasında başka bir çatışmanın çıkmaması için dua ediyoruz."






SİZE İHTİYAÇ YOK


IKBY Parlamentosu Ezidi Milletvekili Şeyh Şamo ise PKK'lıların Ezidileri DAEŞ'ten koruma bahanesiyle Şengal'e geldiğini ancak Musul dahil hiçbir etnik ve dini unsurun korunması için PKK'ya ihtiyaç duymadıklarını vurguladı. Şamo, şöyle konuştu: “Ne Musul'un kurtarılması, ne inşası ne de korunması için PKK'ya ihtiyaç var. Bunun yanında PKK'nın Ezidi kadınları DAEŞ'in elinden kurtardığına dair ortaya attığı iddiaların hepsi yalan. Çıkıp bir tane bile kurtardıklarını belgeleyemezler. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin kurduğu bir ofis vasıtasıyla birçok kadını yüksek miktarda ödenen parayla DAEŞ'in elinden aldık. Şu ana kadar 2 bin 600 Ezidi kadını bu şekilde kurtardık. PKK, bölgede bazı güçlerin ajandasına göre hareket ediyor. Bağdat'ın rızasıyla orada kaldığını açık bir şekilde ifade ettiklerine göre Tahran'ın da bu durumdan haberi var. Bağdat'ın arkasında Tahran'ın olduğunu herkes biliyor."






Yanınızdayız


Terör örgütü PKK'nın, Kandil ve Sincar'da (Şengal) IKBY'nin iradesi dışında bulunduğunu söyleyen Mustafa Bakır, “Biz her şeyden önce şiddetin karşısındayız. PKK, Kandil ve Sincar'da bizim irademiz dışında bölgedeki varlığını sürdürüyor. Biz Türkiye'nin siyasetini destekliyoruz. Barıştan yanayız. İstikrardan yanayız. Çözüm sürecini de destekledik. Biz de PKK'yı orada istemiyoruz" diye konuştu.



#DAEŞ
#PKK
8 yıl önce