|

Sıkıyönetim ilan ederiz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin ve bunları destekleyen Rus askerlerinin ateşkesi ihlal etmesi halinde, Ukrayna yönetiminin olağanüstü hal ilan edeceğini söyledi.

Yeni Şafak
12:12 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 09:13 - 29/05/2015 Cuma
DHA

Poroşenko, cumhurbaşkanlığı görevine gelişinin birinci yıldönümü münasebetiyle Ukrayna'nın İnter televizyon kanalına verdiği demeçte, "eğer şimdi ateşkes durumu ihlal edilirse, ateşkes hattı çiğnenirse, Ukrayna silahlı kuvvetlerine yönelik saldırılar düzenlenirse, ben hemen o anda, sıkıyönetim ilanını içeren kararnameyi imzalar ve parlamentoya gönderirim. Ayrıca, hiç şüphem yok ki, birkaç saat içinde sıkıyönetim yürürlüğe girer ve Ukrayna savaşa hazır olduğunu, daha doğrusu zafere, savunmaya ve barışa hazır olduğunu gösterir" diye konuştu.




Poroşenko ayrıca, sıkıyönetimin yurttaşlık haklarının kısıtlanmasını, sansürü, çeşitli mallara el konmasını ve seyahat özgürlüğüne kısıtlama getirilmesi gibi durumları içerdiğini hatırlattı.



'Rusya'nın planlarını boşa çıkardık'


Poroşenko diğer taraftan, iktidarı dönemindeki en büyük başarısının, Rusya'nın Ukrayna'yı ortadan ikiye bölerek güney ve doğu illerinde 'Yeni Rusya'yı kurma planını çökertmek olduğunu söyledi. Rusya'nın Kırım'da ve Donetsk ve Lugansk illerinde çıkardığı karışıklıkları ülkenin bütün doğu ve güney illerine yaymayı ve buralarda 'Yeni Rusya' adlı bir oluşumu kurmayı planladığını ifade eden Poroşenko, Ukrayna halkının sağduyusu sayesinde bu planın önlendiğini dile getirdi. Poroşenko, artık Rusya yönetiminin de bu planın başarısız olduğunu kabul ettiğini söyledi.




Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, geçtiğimiz günlerde verdiği başka bir demeçte de, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve onları destekleyen Rus askerleriyle çatışmaların başlamasından bu yana geçen bir yıllık sürede Ukrayna'da asker ve sivil 6500'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

#petro poroşenko
#ukrayna devlet başkanı poroşenko
#poroşenko
9 yıl önce