|

Silahlı teröristler İslam'a karşı yürüdü

ABD'nin Arizona eyaletinde İslam karşıtı karikatür yarışması etkinliğine koruma olarak gelen bir grup, DAEŞ'i bahane ederek cami karşısında eylem yaptı. Grup üyelerinin birçoğunun, cami karşısında yapılan eyleme otomatik silah ve tabancalarla gelmesi dikkat çekerken, Beyaz Saray silahlı eyleme tepki gösterdi.

Yeni Şafak
11:52 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:47 - 30/05/2015 Cumartesi
AA

ABD'de Arizona eyaletinin Phoenix kentinde bir caminin önünde düzenlenen İslam karşıtı eyleme katılan çok sayıda kişi silah taşıdı.


ABD'de Arizona eyaletinin Phoenix kentinde bir caminin önünde düzenlenen İslam karşıtı eyleme katılan çok sayıda kişi silah taşıdı.



Gösteride otomatik silahlar taşındı


Kentte düzenlenen İslam karşıtı karikatür yarışmasının güvenliğini gönüllü olarak sağladıklarını belirten bir grubun üyeleri, Phoenix'te İslam Toplum Merkezi'nde bulunan cami önünde caddenin her iki tarafında toplandı. İslam karşıtı eylem yapan göstericilerin birçoğu tabancalar ve otomatik silahlar taşıdı.



Etkinlik nedeniyle Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve yerel güvenlik birimleri, geniş güvenlik önlemleri alarak, sokak direklerine kameralar yerleştirdi.



Bölgedeki bir grup Müslüman toplum temsilcisi de karşı gösteri düzenledi.






Gerekçeleri Teksas'taki olay


İslam karşıtı eylemciler, Teksas'taki İslam karşıtı karikatür yarışması sırasında, yarışmayı engellemek üzere saldırdığı belirtilen iki kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi nedeniyle bu kez karikatür yarışmasını "gönüllü" korumak amacıyla silahlarıyla geldiklerini belirttiler.



Eyleme katılan grup üyelerinden birinin, gazetecilere açıklamada bulunduğu sırada DAEŞ üyelerini örnek verip, onlar gibi yüzünü kapattığı görüldü.



Amerikan bayrakları taşıyan göstericilerden bazıları İslam'a hakaret eden ifadelerin bulunduğu pankart taşırken, bazı karşı göstericiler ise "Komşunuzu sevin" pankartı kullandı.



Geçen haftalarda Teksas'ta düzenlenen İslam karşıtı karikatür yarışması sırasında silahlı iki kişinin DAEŞ ile bağlantısı olduğu belirtilmişti. İslam karşıtı grubun üyeleri, DAEŞ'e cevap vermek amacıyla cuma günü Phoenix'te düzenlenen karikatür yarışmasına "silahlarla katılım" çağrısında bulunmuştu. Facebook üzerinden duyurulan etkinliğe 600'ye yakın kişi katılacağını belirtmesine rağmen 70 civarında kişinin geldiği görüldü.





ABD'de İslam karşıtı karikatür yarışması ve karikatür yarışmasını destekleyen eylemcilerin otomatik silah taşımaları, Amerikan Anayasası'nın "fikir hürriyeti"ni garanti altına aldığı 1. maddesine ve Amerikalılara "silah edinme hakkı" veren 2. maddesine dayandırılıyor.



Beyaz Saray: "Bölünme nifakı saçmaya yönelik"


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İslam karşıtı eylemle ilgili yaptığı açıklamada, eylemcilerin ifadelerinin bile "saldırgan" ve "antipatik" olduğunu belirterek, eylemin "bölünme nifakı saçmaya yönelik" olduğunu ifade etti.



Earnest, Phoenix'in çok çeşitli toplumunun şiddet eylemi gerçekleştirmek için gerekçe olamayacağını belirtti.



Amerikan-İslam İlişkiler Konseyi Phoenix Başkanı İmran Sıddıki ise eylemin Müslüman toplumunu kışkırtma amacını güttüğünü bildirdi. Sıddıki, Müslüman toplum üyelerinden İslam karşıtı eylemcileri görmezden gelmelerini ve alanda bulunmamalarını istemişti.



Eylemi temel olarak islamafobi ve silah kültürünün kesişmesi olarak belirten Sıddıki, "Müslüman karşıtı düşüncelerle gelen şiddet söyleminin" oldukça tehlikeli olduğunu ifade etti.



İslam Merkezi Başkanı Usame Shami de Phoenix'teki Müslüman toplumundan provokatif eyleme sağduyulu yaklaşmasını istedi.

#Arizona
#Phoenix
#eylemci
#silahlı
#İslam karşıtı
#eylem
#silah
9 yıl önce