|

Sınırda alarm!

ABD''nin Irak''tan sonra Suriye''de de saldırıya hazırlandığı IŞİD militanları, Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki Kürt kenti Kobani ve köylerine üç koldan girdi. PKK''nın Suriye koluna bağlı PYD''nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasnda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ağır silahlı IŞİD militanları Kobani merkezine 3 gratt füzesi fırlattı.

.
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 23:56 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Sınırda alarm!
Sınırda alarm!

Suriye''de Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ile PKK''nın Suriye koluna bağlı YPG militanları arasında 15 Eylül''de başlayan çatışmalar şiddetlendi. IŞİD''in, Rojava olarak nitelenen Suriye''nin Kürt bölgesindeki Kobani ilçesine füze ile saldırdığı ve Türkiye''nin Akçakale ilesinin karşısına düşen Suriye tarafındaki 16 Kürt köyünü ele geçirdiğini bildirildi. Kobani''ye 3 gratt füzesi düştüğü kaydedilen haberlerde can kaybı yaşanmadığı belirtildi. Reuters haber ajansına bilgi veren YPG kaynakları, IŞİD''in Kobani''ye ve Kürt köylerine üç koldan ağır silahlarla ve çok kalabalık olarak saldırıdığını söyledi.

AKÇAKALE''DEN DUYULDU

IŞİD ile PYD arasındaki çatışmaların sesi Akçakale ilçesine bağlı sınır köylerinden de duyuldu. Önceki gece başlayan çatışmalalrın dün sabaha kadar devam ettiği ve IŞİD''in Tellelhan köyünü aldıktan sonra Tel Abyad ile Kobani''ye doğru ilerlediği kaydedildi.

Akçakale''nin karşısına düşen köylerde yaşanan çatışmalarda sınırı aşan havan topları ile uçaksavar mermilerinin Türkiye tarafına düşmesi nedeniyle sınır hattında zırhlı araçlarla yoğun önlem alındı. 2 havan mermisine TSK tarafından angajman kuralları kapsamında misliyle karşılık verildi.

DÜRBÜNLERLE İZLEDİLER

IŞİD-PYD çatışmasını yüksek noktalardan izleyen vatandaşlar korktuklarını ve sınır hattına yaklaşamadıklarını ifade etti. AA''ya konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise Kobani''de 16 köyün IŞİD''in eline geçtiği haberini yalanladı. Salih Müslim, Suriye''nin Türkiye sınırındaki bölgede çatışmaların devam ettiğini ancak hiçbir köyün, Irak Şam İslam Devleti''nin (IŞİD) eline geçmediğini söyledi.

PEŞMERGE''DEN YARDIM

Akçakale ilçesine bağlı İncedere Mahalle Muhtarı Deham Yıldık, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmelerin kendilerini tedirgin ettiğini söyledi. Bu arada, çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle Amerika''nın Halep semalarında insansız hava araçlarıyla keşif yaptığı belirtilirken Suriyeli Kürtlerin IŞİD''e karşı peşmergeden askeri destek istediği kaydedildi.

Kayıkçı kavgası

Amerikalı bazı uzmanlara ve diplomatlara göre IŞİD''i ortaya çıkaran gerçek etken Obama''nın Irak politikasıydı. Bu isimlerden biri de Irak işgalini destekleyen kişilerden, ABD''nin eski BM Temsilcisi John Bolton. Bolton, AA''ya yaptığı açıklamada, sorunun kaynağının ABD askerinin Irak''tan erken çekilmesi olduğunu belirtti. Bolton, ''Eğer Obama üç yıl önce ABD askerlerini Irak''tan çekmeseydi şu andaki trajedi tümüyle önlenebilirdi'' ifadesini kullandı. Bolton, Maliki''nin görevi bırakmasının hükümetteki İran etkisini azaltmadığına da dikkat çekti. Demokratlar ise IŞİD''in varlık gerekçesi olarak Bush döneminin politikalarını gösteriyor.

New York''ta IŞİD alarmı

IŞİD''in internet üzerinden New York''a ev yapımı patlayıcılarla saldırı çağrısı nedeniyle başta Times Meydanı olmak üzere kentin önemli noktalarındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Kritik noktalarda özel eğitimli personel görevlendiren polis, gelişmiş dedektör ve özel eğitimli köpekleri önleyici tedbir olarak kente dağıttı. Güvenlik önlemleri özellikle turistik alanlar ve ulaşım sistemi üzerinde yoğunlaştı.

10 yıl önce