|

Sırası gelen gitti, Esed müstesna!

Arap Birliği liderleri 22 yıl aradan sonra Irak'ta ilk kez toplandı. Suriye'nin ana gündem maddesi olduğu zirvede verilen aile fotoğrafında Arap isyanlarıyla iş başına geçen yeni liderler dikkat çekti. 1990'daki Bağdat zirvesinde birlikte poz veren Yemen ve Mısır liderleri tarihe karışırken, aynı karede yer alan “eli kanlı” Esed ise geri adım atmıyor

Bağdat
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 00:24 - 30/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
Sırası gelen gitti, Esed müstesna!
Sırası gelen gitti, Esed müstesna!

Suriye'de geçtiğimiz mart ayından bu yana devam eden olaylarda ölü sayısı 10 binle ifade edilirken, gözler dün, 22 yıl aradan sonra Irak'ın başkenti Bağdat'ta biraraya gelen Arap Birliği liderlerine çevrildi. Irak'ın idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in Cumhuriyet Sarayı'nda yapılan zirveye, 22 üyeli birliğin 10 lideri katıldı. 23. Dönem Arap Birliği zirvesinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de yer aldı. Arap Birliği zirvesine liderlik eden ilk Kürt siyasetçi olan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Suriye halkının kendi iradesiyle geleceğini belirlemesine saygı gösterdiklerini, terörün tüm çeşitlerini kınadıklarını, terörle mücadelenin sürdürülüp desteklenmesini istedi.

YEŞiL BÖLGE'DE PATLAMA

Bu arada zirve başladıktan 10 dakika sonra Yeşil Bölge'nin içinde patlama sesleri duyuldu. Arap Birliği zirvesinin önemli gündem maddeleri arasında, Suriye'deki olaylar, Annan planı, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye ile ilgili karalarının desteklenmesi, Lübnan'a yönelik dış tehditlere karşı bu ülkeyle dayanışma halinde olma, Yemen hükümetini destekleme, terörle mücadele, Ortadoğu'yu nükleer kitle imha silahlardan arındırılması konuları yer alıyordu. Dün bir araya gelen liderlerin verdiği aile fotoğrafı ise, Irak'ta en son Körfez savaşının hemen öncesinde 1990'da yapılan Arap Birliği zirvesindeki manzaranın ne kadar değiştiğini ortaya koydu. Geçen yıl başlayan Arap isyanları ile Yemen, Mısır, Tunus ve Libya'da iktidarlar devrilirken, 1990 yılına ait bu fotoğrafta yer alan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed binlerce sivil kayba rağmen geri adım atmadı. Dünkü zirvede Suriye'nin masası da boş kaldı.

500 MiLYON DOLARLIK MASRAF

Irak, dünkü zirvenin hazırlıkları için 500 milyon dolar harcadı. Körfez ülkeleri, Suriye'den dolayı İran'ın zirveye davet edilmesini istemedi. Maliki bu noktada İran'ın yanı sıra Türkiye'yi de davet etmedi. Daha önce yapılan Arap Birliği Zirvesi'ne Türkiye davet edilmişti. Öte yandan zirve sürerken Beşşar Esed'den bir açıklama geldi Esed, Annan Planı'nın kabul ettiklerini açıklayarak “ Planın başarılı olabilmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağız" dedi.


Türbe ziyaretçisi İranlılar serbest

Irak'ta Ortadoğu'nun geleceğinin konuşulduğu sırada Suriye'den yine saldırı haberleri geldi. Suriye'de önceki gün 2'si muhalif saflara katılan asker olmak üzere 20 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Yerel Koordinasyon Komiteleri'nden yapılan açıklamaya göre Humus'ta 8, Hama'da 5; Dera, İdlib, Deyrezzor'da 2'şer ve Halep'te bir kişi öldürüldü. Diğer taraftan Hama kentinde özgür Suriye Ordusu tarafından yakalanan İran uyruklu 5 kişi Türkiye sınırında serbest bırakıldı. Türbe ziyaret için gittikleri Suriye'nin Hama kentinde Özgür Suriye Ordusu askerleri tarafından “ajan oldukları” iddiasıyla yakalanan İran uyruklu 5 kişi, önceki gece Türkiye sınırına getirildi.



12 yıl önce