|

'Sırbistan'ın AB üyesi olmasını istiyoruz'

AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Sırbistan'ın AB üyesi olmasını istediklerini bildirdi.

Yeni Şafak
16:29 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:33 - 20/11/2014 Perşembe
AA
.
.

Hahn, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında, Başbakan Aleksandar Vuçiç ile bir araya geldi.



Başbakanlıktaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hahn, Sırbistan'ın bölgedeki istikrarın temel taşlarından biri olması gerektiğini belirterek, AB'nin Sırbistan'ı üyeliğe kabul etmek için çabaladığını söyledi.


Sırbistan'ın AB'deki geleceğini değerlendirmek üzere Belgrad'ı ziyaret ettiğine dikkati çeken Hahn, AB Komisyonu'nun, komşuluk politikası ve genişleme müzakerelerinden sorumlu üye olarak bir Avusturyalı'yı seçmesinin, AB'nin Sırbistan'a karşı gösterdiği ilginin bir göstergesi olduğunu kaydetti.


Hahn, AB'nin Sırbistan'ın en önemli ticari ortaklarından biri olduğuna işaret ederek, Sırbistanlı yetkililerle Sırbistan'ın AB üyeliğine yoğunlaşması ve ülkenin Avrupa geleceğini şekillendirme konuları üzerine görüştüklerini aktardı.


AB üyeliğinin Sırbistan'a çok sayıda olumlu katkı sağlayacağını ve bu şekilde ülke ekonomisinin de gelişeceğini ifade eden Hahn, şunları kaydetti:


"Sırbistan, hukuki reformlar yaparak, yargı sistemini değiştirerek ve yolsuzlukla mücadele ederek AB üyeliğine doğru iyi bir yol kat ediyor. Sırbistan'ı iyi bir şekilde hazırlayıp ekonomik durumunu da geliştirerek, AB üyesi olmasını istiyoruz. Sırbistan, yatırımlar için daha çekici bir ülke haline getirilmeli. Önümüzdeki dönemde daha çok çalışacağız. Ben de daha sık Sırbistan'ı ziyaret edeceğim."


"Sırbistan, istikrarlı bir ülke"


Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç de Sırbistan'ın bugün istikrarlı bir ülke olduğunu ve bu istikrarın bozulmayacağını belirterek, Sırbistan'ın bölgedeki istikrar konusunda da büyük rol üstlendiğini söyledi.


Sırbistan vatandaşlarının çıkarları için çalıştıklarını ve hiç kimseye ''dalkavukluk'' yapmadıklarını anlatan Vuçiç, "Bizim stratejik hedefimiz, AB üyesi olmaktır" dedi.


Vuçiç, yarın Bosna'daki savaşı sona erdiren Dayton Antlaşmasının paraf edilmesinin 19. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, bu anlaşmanın getirdiği en önemli şeyin barış ve Sırbistan ile Bosna Sırp Cumhuriyeti arasındaki özel ilişkiler olduğunu vurguladı.


Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını vurgulayan Vuçiç, "Bosna Hersek'in gelecekte de her zaman istikrarlı olmasını istiyoruz. Çünkü bu şekilde hem Sırbistan'daki istikrar bozulmayacak hem de bölgesel istikrarın sağlanmasına katkı sağlanacak" ifadesini kullandı.


Vuçiç ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bugün yeni bir anlaşma yapılacağına da dikkate çekerek, ülkede yıllardır süren başarısızlık ile ekonomik disiplinsizliğin ardından bunun çok iyi bir haber olduğunu ifade etti.


Sırbistan'ın ekonomik anlamda rekabet gücünü arttırmak istediklerini kaydeden Vuçiç, "Biz, AB ya da başkasından sadaka isteyecek bir ülke olmak istemiyoruz. Sırbistan, normal bir hayat için yeterli derecede kazanan bir ülke olmalı. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var. Sırbistan, AB üyesi olduğunda AB'den para talep etmeyecek, aksine, AB'ye katkıda bulunacak bir ülke olacak" şeklinde konuştu.
#Johannes Hanh
#Aleksandar Vuçiç
#AB
#Sırbistan
9 yıl önce