|

'Siyonist' böcekler

00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 02:56 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
'Siyonist' böcekler
'Siyonist' böcekler

İsrail'in Hayfa şehrindeki Technion Havacılık Laboratuvarı uzmanları, böceklerin uçuşunu uzaktan kontrol etmeye yarayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Finansmanını ABD ordusunun sağladığı bu projeyle, böcekler insansız hava araçları gibi kullanılabilecek.

Projeyi yürüten bilim insanları, Haaretz gazetesine yaptıkları açıklamada, birkaç santimetre boyunda bir uçak imal etmeye çalışmaktansa 300 milyon yıllık evrimin avantajlarından faydalanmayı amaçladıklarını belirtti. Projenin başkanı Profesör Daniel Weihs. Kısa bir süre öncesine kadar İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın başuzmanı olan Weihs, böcekler ve hayvanlar üzerindeki havacılık çalışmalarında öncü bir isim. Ekibin laboratuvarında bir uçak donanımı yerine akvaryumlar ve içi böceklerle, sineklerle, çekirgelerle dolu kutular var.


HENÜZ BAŞARAMADILAR

Uçuş simülatörünün karşısında havada bir çekirge asılı. Simülatör çalışmaya başladığı anda, çekirge de hızla kanatlarını çırpmaya başlıyor. Araştırmanın erken safhalarında uzmanlar, iki kameranın çektiği görüntüleri kullanarak, çekirgenin uçuş sırasında kaslarının nasıl hareket ettiğini belirliyor. Çekirgenin kaslarına takılan elektrotlar da uçuş sırasında böceğin vücudunda dolaşan elektrik akımlarını tespit ediyor. Uzmanlar, bu iki veriden elde edilecek bir kodu kullanarak, böceklerin kaslarındaki hareketleri kontrol etmeyi başaracaklarına inanıyor.

Weihs, 'Örneğin A koduyla B kasını kontrol ederek çekirgeyi sağa döndürüyorum. C hareketiyle ise D kasını hareket ettirip sola döndürüyorum' diyor. Asıl önemli olanın ise böceği sürekli değil, ihtiyaç olduğu zaman kontrol etmek olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar bunu yapmayı başaramadıklarını ifade eden İsrail, yaptıkları deneylerin hayvanlara zarar vermediğini de iddia ediyor.


12 yıl önce