|

Srebrenitsa Anneleri Vatikan’a tepkili İki yüzlü Papa!

Bosna’daki soykırımda eş ve çocuklarını kaybeden kurban yakınları Papa Franciscus’un Ermeni iddiaları hakkında “soykırım” ifadesini kullanıp Srebrenitsa’da yaşananları “kitlesel cinayet” olarak nitelemesine tepki gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/04/2015 Wednesday
Güncelleme: 23:26 - 21/04/2015 Tuesday
Yeni Şafak

Bosna'daki savaşta (1992-1995), ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'da yapılan soykırımda, eşlerini ve çocuklarını kaybeden kurban yakınları, Papa Franciscus'un Ermeni iddiaları hakkında “soykırım” ifadesini kullanırken, Bosna'da yaşananları “kitlesel cinayet” olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. 1992-1995 yılları arasındaki Bosna savaşında 200 bine yakın kişi ölürken 2 milyon kişi de göç etmek zorunda kalmıştı. Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedoviç, yaptığı açıklamada, Papa Franciscus'un Srebrenitsa'da yapılanları “soykırım” olarak nitelendirmemesine şaşırmadığını ancak Srebrenitsa'dakilerin soykırım olduğuna dair bir mahkeme kararının bulunduğunu ve bu karara saygı duyulması gerektiğini vurguladı.



GERÇEKLERİ ÖĞRENEBİLİR


Srebrenitsa'da iki oğlunu ve eşini kaybeden Mehmedoviç “Srebrenitsa'da yaşananları bilmeyenler ki bu Papa da olsa, gerçekleri öğrenebilir” diye konuştu. Papa Franciscus, Vatikan'da 12 Nisan'da Ermeniler için düzenlenen ayinde, selefi Papa 2. Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili; “20. yüzyılın ilk soykırımı” ifadesine atıfta bulunmuştu. Papa, aynı ayinde Nazizm ve Stalinizm döneminde de diğer iki büyük trajedinin yaşandığını belirterek, “Son olarak da Kamboçya, Ruanda, Burundi ve Bosna'da kitlesel cinayetler işlendi” ifadesini kullanmıştı.  BOSNA


#Srebrenitsa Anneleri
#Vatikan
#papa
9 years ago