|

Sünnilerden Bağdat’a soğuk duş

Irak Başbakanı'nın Anbar’da Sünnileri IŞİD’e karşı silahlandırmasına aşiretler tepki gösterirken Barzani de IŞİD bahanesiyle etnik ve mezhep fay hatlarının birbirine karşı kışkırtılmasına işaret ederek “Musul için canımızı vermeyiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:19 - 24/11/2014 Pazartesi
Diğer
IŞİD militanları Irak’ta Anbar’ın merkezi Ramadi kentinde ilerlerken Irak Başbakanı Haydar El-Abadi’nin, Anbar’da IŞİD’e karşı halkın silahlandırılması talimatına Sünniler büyük tepki gösterdi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, aşiretler bu stratejiyi “Sünnileri Sünnilere kırdırma senaryosu” şeklinde yorumluyor. 

Ancak bu startejiyi uygulamakta kararlı görünen Abadi, Anbar il meclis üyelerinin bulunduğu heyetle bir araya geldi.  Görüşmede, bölgenin ihtiyaçlarının karşılanacağı ve gerekli yardımın yapılacağı belirtldi. Anbar’daki silahlı güçlerin, halkın desteğiyle IŞİD’e karşı mücadelede ilerleme sağladığını iddia eden Abadi, “Anbar tamamen temizlenip, güvenlik ve istikrar sağlanana kadar bölgedeki askeri operasyonlara devam edilecek” ifadesini kullandı.

MUSUL İÇİN CAN VERMEYİZ

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise IŞİD bahanesiyle Irak’taki etnik ve mezhep fay hatlarının birbirine karşı kışkırtılmasına işaret ederek “Musul için canımızı vermeyiz” dedi.  Irak’ta hiçbir oluşumun merkezi yönetime karşı aidiyet hissinin kalmadığını söyleyen Barzani, Londra’da günlük yayımlanan İngiliz gazetesi Financial Times’a verdiği röportajda, Irak’taki sorunlara değinerek “Konfederal çözüm olabilir ” dedi. Iraklılar’ın devletlerine karşı aidiyet hislerinin kalmadığını ifade eden Barzani, “Şiiler Musul’da, Sünniler Necef ve Kerbela’da ölmek istemedikleri gibi, Kürtler de Musul için canını vermeyecek” şeklinde konuştu. Barzani, Irak'ta yaşayan halkları ve azınlıkları idare etmek için yeni denklemlerin şart olduğunu kaydetti. Barzani’nin sürpriz çıkışı ABD’nin Musul’a yönelik 80 bin kişilik kara harekatını riske edebileceği belirtiliyor. 

Ramadi kenti diken üstünde 

Anbar’ın merkezi Ramadi kentinde, hükümet dairelerinin yer aldığı bölgede emniyet güçleriyle IŞİD arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. IŞİD militanlarının bölgedeki Ed-Delim kabilesine ait evleri ele geçirdiğini aktaran emniyet kaynakları, örgütün Ramadi kentinin merkezine doğru ilerlediğini kaydetti. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de savaş uçaklarıyla Irak ordusu ve Peşmerge’ye destek veriyor. Irak ordusu, Ramadi’nin iki gün önce  IŞİD tarafından kuşatılmasının ardından dün bölgeye askeri operasyon başlatmıştı.

#IŞİD
#Haydar El-Abadi
#Neçirvan Barzani
9 yıl önce