|

Suriye, kimyasal silah için kararını açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Şam yönetiminin kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştıracak ekibin çalışmaları için gönderilen ''İşbiliği Yöntemleri'' mektubuna olumlu yanıt verdiğini duyurdu.

Cihan
00:00 - 28/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 29/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Suriye, kimyasal silah için kararını açıkladı
Suriye, kimyasal silah için kararını açıkladı

BM tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye makamlarının Birleşmiş Milletlerle Halep yakınında bir çatışmada kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığının araştırılması konsunda verilen mektuba Şam''ın olumlu cevap verdiğini açıkladı. BM Silahsızlanma Komitesi Yüksek Temsilcisi Angela Kane''nin gönderdiği işbirliği içerikli mektubuna olumlu cevap veren Şam yönetimi bu konuda gerekli yardıma hazır olduklarını deklare etti. BM''nin açıklamasına göre Şam yönetiminin işbirliği için ''hevesli'' olduğunun da altı çizildi. BM, Şam hükümetinin planı onayladıktan sonra araştırma ekibini acilen bu ülkeye gönderebileceklerini söyledi.

SON ÜÇ AYDA 477 BİN KİŞİ DAHA MÜLTECİ OLDU

Bu arada, Suriye içinde insani durum giderek kötüleştiği belirtildi. İnsani İşler Koordinasyonu Ofisi (OCHA) tarafından verilen bilgiye göre Suriye''de mültecilerin ülke dışına çıkış yapmalarında sıkıntının giderek arttığına dikkat çekildi. OCHA, bugün Suriyeli mülteci sayısının 1.2 milyona ulaştığını belirterek bu kimselerin Mısır, Ürdün, Irak, Türkiye ile Lübnan''a sığındıkları kaydedildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) kayıtlarına göre geçtiğimiz 1 Ocak''tan bu zamana kadar toplam 477 bin 347 kişi daha mülteci oldu. UNHCR, bugüne kadar mülteciler için Bölgesel Sorumluluk Planı kapsamında vaad edilen yardımın ancak yüzde 31''inin (735 milyon dolar) sağlandığı ve bu planın hayata geçirilebilmesi için gerekli desteğin verilmesinin şart olduğu kaydedildi.

11 yıl önce