|

Suriye mutabakatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman Abdülaziz, Suriye’de muhalefete verilen desteğin “sonuç almayı hedefleyecek şekilde” arttırılması için mutabakata vardı. Kral Selman, uçuşa yasak bölge konusunda da Türkiye’ye destek verdi.

04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 02:04 - 3/03/2015 Salı
Diğer
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Medine ziyaretinin ardından geçtiği Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud tarafından karşılandı.

Kral Selman, Erdoğan’ı, Riyad Kral Halid Uluslararası Havalimanı Kraliyet Terminali’nde uçağın kapısında karşıladı. 

KAHVE İKRAM ETTİ

Bu sırada Kral Selman, Erdoğan’a çeşitli baharatlarla aromalandırılan Arap kahvesi ikram etti. Daha sonra iki lider Selman’ın özel sarayında onuruna verilen resmi öğle yemeğine katıldı. Ardından Erdoğan ile Kral Selman başbaşa görüştü. 

İKİLİ İLİŞKİLER KONUŞULDU

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iki liderin Kraliyet Sarayı’nda yaptıkları görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konularda da görüş teatisinde bulunuldu. Görüşmelerde, siyasi, ekonomik, güvenlik ve savunma boyutları boyutları başta olmak iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi üzerinde duruldu. Kral Selman’ın verdiği öğle yemeği akabinde gerçekleşen heyetler arası görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Irak, Yemen, Filistin ve Mısır da dahil, bölgesel konular ele alındı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE

Her iki tarafın da mezhepçi yaklaşımların bölgeyi olumsuz etkileyeceğine dikkati çektikleri görüşmede, Suriye’de muhalefete verilen desteğin sonuç almayı hedefleyen biçimde arttırılması gerektiği hususunda da iki tarafın görüş birliği içinde oldukları kaydedildi. Görüşmede, Suriye’de uçuşa yasak bölge konusunda Kral Selman’ın da Türkiye’ye destek verdiğini belirttiği öğrenildi. 

MISIR’DA ZULÜM VAR

Erdoğan’ın görüşmede Mısır’daki mevcut durumu aktardığı ve yüzde 52 oyla iktidara gelen Mursi’nin halen cezaevinde olduğunu, büyük bir zulmün devam ettiğini, bunun da istikrarın önünde önemli bir engel oluşturduğunu vurguladığı öğrenildi. Diktatör Sisi’nin bu şartlarda desteklenmesi ve onaylanmasının faydasının olmayacağını ilettiği Selman’ın ise Türkiye’nin hassasiyetini anladıklarını ancak olumlu bir şekilde seyreden ikili ilişkiler ile bu konuyu ayrı tuttuklarını ve iki ülke arasındaki mükemmel ilişkinin daha iyi seviyelere çıkarılması için oluşan mutabakatı vurguladığı belirtildi. Sisi’nin Kral aracılığıyla Türkiye bir mesaj vermediği öğrenildi. 

İRAN'DAN ŞİKAYET

İki liderin görüşmesinde İran’ın bölgedeki mezhepçi yaklaşımının da gündeme geldiği, Suriye, Yemen ve Irak’taki bu yayılmacı ve mezhepçi anlayışından iki ülkenin de rahatsız olduğu, “İran var olan büyük imkanlarını Müslüman kanının akması ve Müslüman ülkelerin istikrarsızlaştırılması için harcıyor” değerlendirmesi yapıldığı öğrenildi.

Medine’de sevgi seli

Suudi Arabistan temaslarına Mescid-i Haram’da Kabe’yi ziyaret ve umre ile başlayan Erdoğan, ardından Medine’ye geçti. Medine Havalanı’nda, Medine Emiri Prens Faysal Bin Salman tarafından karşılanan Erdoğan, burada da Medine-i Münevvere’de Peygamberimiz'in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti. Burada namaz kılan Erdoğan’a, Mescid-i Nebevi İdaresi’nden yetkililer de eşlik etti. Medine’de karşılaştıkları Türk vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Mescid-i Nebevi ziyareti sırasında, Kayseri’den gelen yaşlı bir kadınla sohbet etti ve elini öptü.


Çanakkale daveti

Erdoğan, Riyad'da kendisini havaalanında karşılayan Kral Selman'ı Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümündeki anma törenlerine davet etti. Selman bu konuda programını ayarlamaya çalışacağını ancak G20 toplantısına kesin olarak katılacağını belirtti.

#erdoğan
#erdoğan suud ziyareti
#erdoğan kral selman
9 yıl önce