|

Suriye toplantısında flaş Esed kararı

Suriye'nin dostları grubuna üye 11 ülkenin Dışişleri Bakanları Paris'te bir araya geldi. 22 Ocak'ta yapılması beklenen Cenevre-2 barış görüşmeleri ve Suriye'deki son durum ele alındığı toplantıda Esed ve ailesinin Suriye'nin siyasi geleceğinde yeri olmayacağı konusunda uzlaşma sağlandı.

Ajanslar
00:00 - 12/01/2014 Pazar
Güncelleme: 16:42 - 12/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
Suriye toplantısında flaş Esed kararı
Suriye toplantısında flaş Esed kararı

Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu'na üye 11 ülkenin Dışişleri Bakanları Paris'te bir araya geldi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği toplantıda, 22 Ocak'ta yapılması beklenen Cenevre-2 barış görüşmeleri ve Suriye'deki son durum ele alındı.

Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un ev sahipliğindeki toplantıya, ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları katılıyor. Toplantıya, Suriye muhalefetini temsilen, Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Ahmet Cerbe başkanlığında bir heyet de katıldı.

Toplantıda, Esed ve ailesinin Suriye'nin siyasi geleceğinde yeri olmayacağı konusunda uzlaşma sağlandı.

ADIMLAR ATILMALI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye krizinin sona erdirilmesi için tek yolun siyasi çözüm olduğunu ve 22 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenecek barış konferansının bu konuda önemli adımlar atılmasına olarak sağlamasını beklediklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Suriyeli muhaliflere yönelik güçlü desteğimizi bugün bir kez daha teyit ettik" dedi.

Suriye'de siyasi geçiş sürecinin gerekliliğine inandıklarını belirten Fabius, Cenevre-2 Konferansı'nın planlandığı zamanda yapılmasını istediklerini söyledi. Cenevre-2 Konferansı'nın bu ülkedeki yeni siyasi geçiş sürecinin başlamasına olanak sağlamasını umut ettiklerini ifade eden Fabius, siyasi çözümden den başka hiçbir çözümün Suriye krizinin sona erdirilmesi için alternatif olamayacağını söyledi.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Suriyeli muhaliflerin lideri Carba, "Suriye'de Esed ve ailesinin yer almadığı bir çözümden başka alternatif yok" dedi. Carba, Suriye'de barışın sağlanması için Esed ve ailesinin iktidardan uzaklaşmasının mutlak hedef olduğunu söyledi.

Carba: Esed ve ailesinin Suriye'nin geleceğinde bir rolü ve yeri yok

Bugünkü toplantıda muhalifler olarak görüşlerini aktardıklarını kaydeden Carba, kendilerine verilen desteğe teşekkür etti.

Gruba üye ülkeler, Suriyeli muhaliflerle yaptıkları toplantıda 22 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenecek barış konferansının ayrıntılarını masaya yatırdı. Fransa'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki toplantıda ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Ürdün'ün dışişleri bakanları yer aldı. Toplantıya, Suriyeli muhalifler ise Ahmet el Carba'nın başkanlığında bir heyetle iştirak etti.

10 yıl önce