|

Suriye’nin yarım kalmış Dua’sı

Savaş nedeniyle ülkesinden kaçan Dua, yaklaşık 3 yıl sonra, ailesini ve nişanlısını kaybetmiş bir halde kendini Yunanistan’da buldu. Avrupa yolunda batan gemiden kurtulan genç kız, verdiği yaşam mücadelesi ile Suriyeli mültecilerin sembolü oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:18 - 28/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Onun hikayesi, milyonlarca insanın ülkesini terk etmesine neden olan Suriye’deki savaşın adeta bir özeti... Dua el-Zemil, güven içinde bir gelecek umuduyla 9 kişilik ailesiyle birlikte 2012 yılında Suriye’nin Dera kentinden yola çıkarak Ürdün’e kaçtı. Oradan Mısır’a geçen aile, 2.5 yıl boyunca Mısır’ın Gamasa isimli tatil köyünde çalışmaya başladı. Suriyeli genç kız, babasına yardım etmek için burada terzilik yapsa da bu ülkede de kendilerine gelecek göremeyince nişanlısı Besim’le beraber açık denizde kendilerini bekleyen tehlikelere rağmen geçtiğimiz eylül ayında Avrupa’ya giden bir tekneye bindi. Ancak binbir umutla başlanan yolculuk hüsranla sonuçlandı. 500’den fazla mülteciyi taşıyan tekne Malta yakınlarında kaza yaptı. 

ÖLÜMLERE ANBEAN TANIK OLDU

Sudan, Mısır, Libya ve Filistin’den de mültecilerin bulunduğu tekneden sadece 11 kişi kurtulabildi. Onlardan biri de Suriyeli Dua oldu. Genç kızın evlilik hayali kurduğu nişanlısı Besim dahil çoğu mülteci tekneyle beraber batarak yaşamını yitirdi. Kimileri teknenin pervanesine takılıp parçalanarak can verdi, kimileri açlıktan öldü, bazıları da kendilerini sulara bırakarak intihar etti. Tüm faciaya anbean tanık olan Dua ise, 3 gün aç ve susuz denizin ortasında çaresizce bekledi. Bu süre zarfında, kendisine emanet edilen iki bebekten birinin ölümüne de şahit oldu. 

YUNAN VATANDAŞLIĞI VERİLEBİLİR

Büyük facianın ardından Girit’e getirilen genç kız, şu an Yunan bir ailenin yanında yaşıyor. Üç yıla yakın süren mücadelesinde ailesini ve nişanlısını kaybeden 19 yaşındaki Dua, bu kez İsveç’te yaşayan akrabalarını bulmak için tekrar yola çıkacağını söylüyor. Avrupa’ya gitmeye çalışan Suriyeli mültecilerin sembolü haline gelen genç kıza, cesareti ve direnci için “Yunan vatandaşlığı” verilmesi isteniyor. 

Alman yazardan çağrı: Sığınmacıları evimize alalım

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Günter Grass, ülkeye gelen sığınmacıların zorunlu bir şekilde Almanların evlerine yerleştirilmesini önerdi.  Grass, İkinci Dünya Savaşı sonrasında “halkın kısmen homurdanmasına rağmen bunun uygulandığını” hatırlattı. Grass, “Bu şekilde doğudan gelen 14 milyon Alman ve Alman kökenliler, hızlı bir şekilde ayağa kalktı. Bu insanlar ve daha sonra ülkeye gelen misafir işçiler olmadan Alman refah mucizesi gerçekleşmezdi” şeklinde konuştu. 


AB’de İngiltere çatlağı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İngiltere’ye gelen göçmenlerin sayısının kısıtlanmasına yönelik İngiliz hükümetinin hazırladığı planlar açıklandı. Yeni önlemlere göre, AB ülkelerinden gelen göçmenler ülkeye girişlerinden itibaren 6 ay içinde iş bulamazsa sınırdışı edilebilecek. Göçmenler, İngiltere'de 4 yıl yaşamadan toplu konut gibi sosyal yardımlardan faydalanamayacak. Çocukları İngiltere dışında yaşayan göçmenler de çocuk yardımı alamayacak. Birleşik Krallık’a AB’den gelen göçmenler halihazırda ülkedeki maddi sistemden ve devlet yardımlarından faydalanabiliyor. Planı açıklayan İngiltere Başbakanı David Cameron, “Endişelerimiz garip veya mantıksız değil. Eğer endişelerimiz duyulmazsa ve AB ile olan ilişkimizi daha iyi duruma getiremezsek işte o zaman tabii ki her şeyi silerim” dedi. 

#Suriye
#Dua el-Zemil
#Avrupa
9 yıl önce