|

Suriye’nin yarısı IŞİD’in

ABD öncülüğündeki koalisyonun aylardır süren hava saldırılarına rağmen IŞİD’in Suriye ve Irak’taki ilerleyişi sürüyor. Suriye’de stratejik öneme sahip antik Palmira kentini alan örgüt artık ülkenin yüzde 50'den fazlasını kontrol ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 22:07 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Koalisyonun aylardır süren hava operasyonlarına rağmen Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye ve Irak'taki ilerleyişi sürüyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre IŞİD, Suriye topraklarının yarısından fazlasını kontrol eder duruma geldi. Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenliyordu. Ancak düzenlenen bu saldırılara rağmen IŞİD ilerleyişi durdurulamadı. IŞİD hafta başında da Irak'ın Anbar eyaletinin Ramadi kentini ele geçirmişti.



ABD KAYBETTİ


Ramadi'nin düşmesi Musul'u alma hazırlık yapan ABD'de soğuk duş etkisine yol açtı. Amerikalı tazar David Ignatius, Pentagon ve Dışişleri arasındaki uyumsuzluğun Irak'taki fiyaskoya yol açtığını söylerken Senatör John McCain de IŞİD'e karşı Türkiye ile ortak hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “ABD Ortadoğu'da kaybetti” açıklamasında bulundu. Beyaz Saray'da ise Ramadi'nin düşmesinin büyük bir yenilgi olduğunu kabul eden yetkililer bunu geçici bir gerileme şeklinde niteledi.







BİN TANKSAVAR ROKET


Öte yandan, Ramadi'nin düşmesi sonrasında harekete geçen ABD, Irak ordusuna, yardım için 1000 tanksavar roket gönderecek. Ekipman ihtiyacının IŞİD'in Ramadi'de kenti ele geçirmek amacıyla düzenlediği bir dizi bombalı saldırı sonrasında öne çıktığı belirtildi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin geçen ay Washington ziyaretinde sözünü aldığı roketlerin Haziran başında gönderilmesi bekleniyor.







İnsanlık mı Palmira mı


Suriye'deki insanlık dramına sessiz kalan Batı medyası, IŞİD'in antik Palmira kentini ele geçirmesini manşetlerden verdi. IŞİD'in, Humus'un doğusunda yer alan tarihi Tedmur (Palmira) antik kentinin kontrolünü tamamıyla ele geçirmesi üzerine rejim güçleri kentten kaçtı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Çarşamba gününden beri süren çatışmalarda 100'den fazla rejim askeri öldü. Yerel aktivistlerden Ömer Hamza Esed güçlerinin Tedmur'dan çekilirken kentteki müze ve tarihi eserleri yağmaladığını öne sürerek, “Rejim güçleri çok sayıda tarihi eseri çaldı. Rejim şimdi, müzelerde kaybolan eşyaları IŞİD'in çaldığını iddia edecek” yorumunu yaptı. 50 bin nufüslu Palmira ayrıca önemli petrol rezervuarlarına da yakın.



#ışid
#suriye savaşı
#palmira
#ramadi
9 yıl önce