|

Sürpriz hamle!

Batı'nın ambargosuna maruz kalan Rusya, petroldeki düşüş karşısında ilk kez sendeledi. Kremlin, Ruble'deki değer kaybını önleyip yabancı yatırım çekmek için politika faizini 6,5 puan artırdı. Bu hamle, Putin'in ilk geri adımı olarak niteleniyor.

04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:53 - 16/12/2014 Salı
Diğer
Rusya ile Batı dünyası arasındaki savaşta 2008’deki Gürcistan savaşından bu yana hep kazanan taraf olan Kremlin, ilk kez geri adım atmak zorunda kaldı. Özellikle Ukrayna kriziyle birlikte AB ve ABD’nin yoğun ve çok kapsamlı ekonomik ambargosuna maruz kalan Rusya, petrol fiyatlarındaki aşırı düşüş nedeniyle ilk kez sarsıntı geçirdi. Kremlin, Rus para birimi olan Ruble’deki değer kaybını önlemek ve yabancı yatırımları çekmek için atağa geçerek politika (gösterge) faizini önceki gün 10,5’ten yüzde 17’ye yükseltti. Ancak bu stratejik adım, Kırım’ın ilhakından sonra boy hedefi haline gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, AB ve ABD karşısındaki ilk geri çekilişi olarak niteleniyor.

AMBARGO SONUÇ VERDİ

Rusya Merkez Bankası Ruble’de yaşanan serbest düşüşün önüne geçebilmek için faizlerde eşine az rastlanır bir artışa gitti. Politika faizini yüzde 10,5’ten yüzde 17’ye yükselten banka gerekçenin “Ruble’deki devalüasyon ve enflasyon riski” olduğunu söyledi. 6,5 puanlık faiz artırımı, Rusya’nın 1998 ekonomik krizinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük faiz artırımı olarak da kayda geçti.

Bir yandan düşen petrol fiyatları, diğer yandan da ekonomi üzerindeki baskısını artıran Batı yaptırımları arasında sıkışan Rus Rublesi, ABD Doları karşısında tarihin en düşük seviyelerine geriledi.

'KIRMIZI PAZARTESİ'

Pazartesi günü tam anlamıyla bir çöküş yaşayan ve Dolar karşısında yüzde 10 değer kaybeden Ruble, yılbaşından bu yana yüzde 50 değer yitirmiş durumda. Yatırımcılar Pazartesi günü Ruble’de yaşanan hareketi şimdiden ‘Kırmızı Pazartesi’ olarak adlandırmaya başladı. Bu değer kaybı Ruble’yi 2014’ün en çok düşen para birimi haline getirdi. Rusya Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamalarda Ruble’yi desteklemek için faiz artırımlarının daha ölçülü olacağını söylemişti. 

Batı presi artıracak! 

Rusya ekonomisi zor günlerden geçerken Washington’da ise Moskova’ya yönelik yeni yaptırımlar için baskı artıyor. ABD Kongresi’nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyeleri Başkan Barack Obama’dan yeni yaptırımları onaylamasını istedi. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin sözcüsü John     Boehner, “Ukrayna halkına karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz” diye konuştu.


Dolara hücum engellendi 

Sürpriz faiz kararını  AP haber ajansına değerlendiren California Üniversitesi Ekonomi Profesörü Barry Eichengreen, “Rusya’da halkın rubleleri tutması için bu adımı attılar. İnsanların bankalara koşup dolara hücum etmesini istemiyorlar” dedi. Faiz artırımının Rus ekonomisinin sorunlarını çözemeyeceğini belirten Eichengreen, faiz artırımının sadece zaman kazandıracağını söyledi.


Petrol savaşı Arapları vuracak

İran Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur, ABD ve Arabistan’ın petrol fiyatını düşürerek aslında kendilerini kandırdığını vurguladı. Petrol fiyatlarının düşmesini değerlendiren Hakikatpur, bu durumdan ekonomileri yüzde yüz petrole bağımlı olan Arap rejimlerinin daha zararlı çıktığını kaydetti.

#Rusya
#Gürcistan savaşı
#Ukrayna
#ABD
9 yıl önce