|

Suud Dışişleri Bakanı Faysal Moskova'da

Moskova'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ile görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Petrol fiyatlarını arz ve talep belirler. Pazarın bazı politik ve jeopolitik amaçlar için etki altına alınmasına karşıyız" dedi.

Yeni Şafak
14:04 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 12:15 - 21/11/2014 Cuma
AA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, petrol pazarının jeopolitik amaçlar için kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. 


Moskova'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ile görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, petrol fiyatlarının piyasa odaklı olması gerektiğini belirtti. Lavrov, "Fiyatları arz ve talep belirler. Biz ve Suudi partnerlerimiz pazarın bazı politik ve jeopolitik amaçlar için etki altına alınmasına karşıyız" ifadelerini kullandı. 


Lavrov, terörist gruplar tarafından kontrol edilen bölgelerden her türlü petrol sevkıyatının yasaklanması gerektiğine vurgu yaparak, söz konusu bölgelerdeki petrolün satın alınmasının terörist grupların finanse edilmesi anlamına geldiğini ifade etti.


Sıkı dostluk bağlarının bulunduğu İslam dünyasındaki çatışmaların ve çelişkilerin son bulmasını istediklerinin altını çizen Lavrov, Rusya ve Suudi Arabistan'ın, terör örgütü IŞİD'in oluşturduğu gerçek tehlikenin farkında olan tüm tarafların ortak hareket etmesi konusunda hemfikir olduğunu ifade etti. 


Lavrov, Faysal ile görüşmelerinde terörle mücadele için ortak grup kurma kararı aldıkları kaydetti. 


İran'ın nükleer programına dair yürütülen müzakerelere değinen Lavrov, "Biz her zaman sürecin ne kadar sürdüğü değil, anlaşmanın kalitesinin önemli olduğunu ifade ettik" diye konuştu.  


Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Faysal'la bir araya gelmişti. Paris'teki görüşmede, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun geldiği aşama ve Suudi Arabistan'ın koalisyondaki rolünün ele alındığı bildirilmişti. Kerry ve Faysal'ın İran'ın nükleer programına ilişkin endişeleri paylaştığı ve Kerry'nin ABD'nin bölgedeki güvenlik ve istikrarla ilgili taahhütlerini yinelediği belirtilmişti.
#Lavrov
#Rusya
#Suudi arabistan
9 yıl önce