|

SYRIZA fark attı

Yunanistan’da kıyasıya geçen erken genel seçimlerin galibi radikal sol SYRIZA oldu. İlk sonuçlara göre parti oyların yüzde 36'sını aldı. Mevcut Başbakan Samaras yüzde 28'le ikinci oldu. Tablo koalisyonu işaret etse de SYRIZA kesin sonuçlara kadar tek başına iktidar umudunu koruyacak

Yeni Şafak
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:26 - 25/01/2015 Pazar
Diğer
Son 40 yıldır PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilen Yunanistan, 1967 ile 1974 yılları arasındaki askeri cunta sonrasında 16’ncı kez sandık başına gitti. Ekonomik krizin tetiklediği siyasi kutuplaşmanın zirveye çıktığı ülkede  9 milyon 808 bin 76 seçmen 19 bin 733 sandıkta oy kullandı.  Seçimlere katılan 21 partiden 7’si yüzde 3’lük seçim barajını aşabilecek. 

SAMARAS İKİNCİ OLDU

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) yüzde 36,00 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Oyların yüzde 28,82'sini alan Yeni Demokrasi Partisi (ND) ikinci sırada bulunurken, yüzde 5,5 ile 6,5 arasındaki oy oranlarıyla POTAMİ Partisi ile aşırı sağ Altın Şafak Partisi üçüncülük için yarışıyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,29, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 4,98 ve ANEL 4,7'lik oy oranlarıyla parlamentoya giriyor.  Eski Başbakan Yorgo Papandreu'nun KIDISO'nun oy oranı ise yüzde 2,55 civarında bulunuyor.

KOALİSYON HÜKÜMETİ

Bir partinin parlamentoda 151 sandalyelik çoğunluğu sağlayarak tek başına hükümet kurması için oyların yüzde 40’ını alması gerekiyor. Yani kesin olmayan ilk sonuçlara göre ufukta SYRIZA'nın kuracağı bir koalisyon hükümeti gözüküyor. Sonuçların ardından SYRIZA taraftarları başkent Atina'da kutlamalara başladı. Yunanistan Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras da yenilgiyi kabul ederek "Yunan halkının kararına saygı gösterdiğini" söyledi.  

Korkutan vaatler

SYRIZA lideri Aleksis Çipras, liberal kemer sıkma politikalarını öneren Avrupa Birliği ve IMF’yi seçim vaatleriyle  korkutmuştu. Çipras, Yunan halkına  “Eski sistemi, oligarşiyi, yolsuzluğu bitireceğiz. Kurtarma paketlerini, tehditleri, aşağılanmayı bitireceğiz. Hiç kimse iş bulmak için bağlantılarına güvenmeyecek. Herkes inancına, cinsiyetine bakılmaksızın eşit şartlara sahip olacak” demişti.

#SYRIZA
#Yunanistan
#seçim
9 yıl önce