|

Tahran ile Bağdat arasındaki ilişki stratejik

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri: "Tahran ile Bağdat arasındaki ilişkiler son derece stratejik, sadece her iki halkın değil İslam dünyası ve bölge halklarının çıkarları doğrultusunda olan ilişkilerdir. Bu ilişki bölgedeki hiçbir ülkenin aleyhine olamaz" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
11:58 - 16/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:03 - 16/02/2015 Pazartesi
AA

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Tahran-Bağdat ilişkisinin, "İslam dünyasının çıkarlarına hizmet eden, stratejik bir ilişki" olduğunu söyledi.


Resmi ziyaret için Irak'a hareket etmeden önce başkent Tahran'daki Mihrabad Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cihangiri, iki ülke ilişkileri hakkında, "Tahran ile Bağdat arasındaki ilişkiler son derece stratejik, sadece her iki halkın değil İslam dünyası ve bölge halklarının çıkarları doğrultusunda olan ilişkilerdir. Bu ilişki bölgedeki hiçbir ülkenin aleyhine olamaz" değerlendirmesinde bulundu.


Cihangiri, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daveti üzerine gerçekleştireceği ziyaret kapsamında, Iraklı üst düzey yöneticilerle görüşmelerinin yanı sıra İran-Irak Yüksek Düzeyli Komisyon Toplantısı'na katılacağını kaydetti.


İki ülkenin halihazırda yıllık 12 milyar dolar olan ticaret hacmini arttırmak için karşılıklı olarak çaba göstereceklerini ifade eden Cihangiri, hedeflerinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri mevcut siyasi ilişkiler düzeyine çıkarmak olduğunu kaydetti. Cihangiri, İran-Irak Yüksek Düzeyli Komisyon Toplantısı kapsamında iki ülke arasında birçok işbirliği anlaşmasının imzalanacağı bilgisini verdi.


İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri'nin, üç gün sürmesi planlanan Bağdat ziyareti kapsamında ayrıca Necef kentindeki din adamları ile de bir araya geleceği belirtildi.

#İran
#Irak
#Haydar el-İbadi
#İshak Cihangiri
9 yıl önce