|

Tahran küplere bindi

Türkiye, Arap Birliği ve bazı Avrupa ülkeleri, Yemen’de Tahran yanlısı Şii militanlara yönelik düzenlenen operasyona destek verdiklerini açıklarken, İran tehditkâr bir çıkış yaptı. İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Burucerdi öfkesini, “Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan’ın gözüne girecektir” sözleriyle dile getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:26 - 26/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yemen'de Tahran destekli Şii Husi militanlarına karşı askeri operasyon başlatan Suudi Arabistan'a karşı İran'dan tehditkâr açıklamalar geldi. Majlesnews.ir adlı haber sitesine konuşan İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı ve milletvekili Alaaddin Burucerdi, Yemen'e yapılan askeri hava operasyonunu kınayarak, saldırının derhal durdurulmasını istedi. ABD'yi “bölgede yakılan ateşin baş sorumlusu” olmakla suçlayan Burucerdi, “Şüphesiz Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, ABD'nin izni olmadan bu kundaklamayı yapamaz. Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan'ın gözüne girecektir. Çünkü savaş her zaman tek bir bölgeyle sınırlı kalmaz. Askeri operasyon durdurulmalıdır” dedi.



El Alem televizyonuna konuşan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, Arap ülkelerinin Yemen'deki Husilere yönelik başlattığı “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun acilen durdurulması çağrısında bulundu.



YEMEN LÜBNAN GİBİ OLSUN!


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham ise, “Bu operasyon bölgedeki terörizmin güçlenmesine neden olacak ve sorunu işin içinden çıkılmaz hale getirecektir. Ayrıca operasyon, Yemen'in iç sorunlarının barışçıl yollarla çözülmesi fırsatının kaçmasına sebep olacaktır” sözleriyle operasyonu kınadı. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti de Husi militanlara açıkça destek verdi. Hizbullah'ın ülkeye yönelen tehditlere karşı Lübnan ordusunun yanında yer aldığını söyleyen Velayeti, “Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum” dedi.



Irak: Operasyona karşıyız


Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ülkesinin, Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan “Kararlılık fırtınası” operasyonuna karşı olduğunu belirtti. Irak'ın siyasi çözümden yana olduğunu ifade eden Caferi, “Tek çözüm barışçıl çözümdür çünkü askeri müdahale olayları daha da karmaşık hale getirir. Biz meşruiyetin ve siyasi çözümlerin yanındayız. Bu olanların siyasi çözümü kapsamadığını düşünüyoruz” dedi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada ise, askeri operasyondan endişe duyulduğu belirtildi.



Rusya: Derin kaygı duyuyoruz


Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de Husilere düzenlenen hava operasyonunun ardından, bu ülkedeki gelişmelerden derin kaygı duyduklarını kaydetti. Açıklamada, Yemen'deki krizin ancak ulusal diyalogla çözülebileceğine vurgu yapılarak, “Yemen krizinde tüm tarafların, askeri hareketliliğin her şeklini bir an önce sonlandırmasını ve amaçlarına silahla ulaşma yolundan vazgeçmesini son derece önemli görüyoruz” denildi.



Arap Birliği: Operasyondan yanayız


Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonunu desteklediklerini açıkladı. Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde, Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, “Birlik olarak, Yemen'deki Husilere yönelik operasyonu desteklediklerini, operasyonun Arap Birliği kararlarına ve 'Ortak Savunma Antlaşması'na uygun olduğunu” belirtti.



Suriye muhalefeti: Aynısını Esed'e karşı da bekleriz


“Kararlılık Fırtınası” operasyonuna destek veren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) açıklamasında, Yemen'de Husi Ensarullah örgütü'ne karşı düzenlenen operasyonun benzerinin Suriye'de de Esed yönetimine karşı da düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada konuyla ilgili “Suriye halkı ve Suriye halkının meşru temsilcisi olarak, kardeş ve dost ülklerin Esed rejimini düşürecek ve İran rejiminin işgalci planlarına dur diyecek, ortak bir koalisyon oluşturmasını, gerekli görüyoruz. Bu koalisyon, Suriye'deki yıkama son vererek, Suriye halkının devrimine katkı sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Suriye Dışişleri Bakanlığı ise, operasyondan “derin” endişe duyduklarını kaydetti.



İngiltere: Daha derin bir krizi önlemek için


İngiltere de Hadi'nin talebi üzerine, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik başlattığı askeri harekatı desteklediklerini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Yemen'de uzun süreli istikrarın sağlanması, iç savaş, ekonomik çöküş ve ülkede daha derin bir insani krizin önlenmesi için uluslararası toplum diplomatik ve insani destek vermeyi sürdürecektir” ifadelerine yer verildi.



Lübnan: Askeri mücadele akıllıca ve cesurca


Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz el-Suud'un Yemen'e müdahale kararını “akıllıca ve cesurca” şeklinde nitelendirerek, “Yemen'deki İran müdahalesinin, Arapların tepki göstermesini gerektirdiğini” savundu. Sosyalist Parti'nin Dürzi lideri Velid Canbolat da “Yemen'deki olaylar, ulusal güvenlik, Körfez ülkelerinin güvenliği ve uzun süredir ülkede çalışan Lübnanlıların çıkarları konusunda tehlike teşkil ediyor. Makul olan çözüm, Yemen ve çevresinin güvenliği için (2011'de Riyad'da imzalanan) KİK girişimine geri dönmektir” ifadelerini kullandı.



Fransa: Husilerle bağı koparın çağrısı


Fransa Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki hükümete ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye desteklerinin devam ettiğini bildirdi. Husi milislerinin yürüttüğü istikrarsızlaştırma eylemlerinin güçlü bir şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, Husi destekçilerine de bir an önce bu gruptan bağlarını koparmaları ve siyasi sürece dönmeleri çağrısında bulunuldu. Açıklamada, “Fransa, bu endişe verici durum karşısında, Yemen'in istikrarı ve birliğinin yeniden tesis edilmesi için bölgedeki ortaklarıyla dayanışma içindedir” denildi.


#Yemen
#Husiler
#Suudi Arabistan
#Operasyon
#Türkiye
#İran
9 yıl önce