|

Talabani'ye bombalı karşılama

Kerkük'te bayramın son günü Arap aşiretleri ve Kürt yetkililerin toplantı yaptığı restorana intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 55 kişi öldü, 120 kişi yaralandı. Talabani'nin geciktiği için toplantıda bulunamadığı belirtildi

Bağdat
00:00 - 12/12/2008 Cuma
Güncelleme: 21:40 - 11/12/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Talabani'ye bombalı karşılama
Talabani'ye bombalı karşılama

Kerkük'ün Kürt, Türkmen ve Araplar arasında paylaşılması tartışması devam ederken, petrol zengini şehir dün düzenlenen kanlı saldırıyla sarsıldı. Kurban Bayramı'nın son günü, peşmergelerin denetimi altındaki bölgede yer alan Abdullah adında bir restoranda düzenlenen intihar saldırısında 55 kişi öldü, 120 kişi de yaralandı. Kerkük'ün girişinde yer alan restoran saldırısına ilişkin açıklama yapan Kerkük Emniyet Müdürü Cemal Tahir, kimliği belirlenemeyen intihar bombacısının restoranda kendini havaya uçurduğunu belirtti. Saldırının öğle yemeği vaktinde olması nedeniyle restoranın kalabalık olduğu ve kurbanlar arasında çok sayıda kadın ve çocukların da bulunduğu vurgulandı. Associated Press haber ajansı, saldırı düzenlendiği sırada restoranda, Arap aşiret liderleriyle Kürt yetkililerin toplantı yaptığını bildirdi.

TALABANİ DE KATILACAKTI

Toplantıya, aşiret liderleriyle Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği temsilcilerinin katıldığı, kentteki Arap, Kürt ve Türkmenler arasındaki gerginliklerin giderilmesine yönelik olasılıkların görüşüldüğü belirtildi. Tarafların daha sonra, Kerkük'e gelmek üzere yola çıkan Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüşmelerinin planlandığı kaydedildi. Talabani'nin, gecikmeli olarak Süleymaniye kentinden Kerkük'e geçtiği kaydedildi. Talabani'nin bugün aşiret liderleri ve Kürt yetkililerle görüşeceği ifade edildi. Musul'da ise Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin lideri olduğu Irak İslam Partisi ofisine bir saldırı düzenlendi ve 7 kişi öldü.


Gül'den 'yardıma hazırız' mesajı

Türkiye, Kerkük'taki saldırıyı kınadı ve saldırıda yaralananların tedavisinin Türkiye'de yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Kerkük'te düzenlenen bu alçakça saldırıyı kınıyor saldırıda hayatını kaybeden Iraklı kardeşlerimize başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz' denildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de saldırı sonrası Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye bir mesaj gönderdi. Mesajda saldırıda yaralananların Türkiye'de tedavisi için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Gül, bu amaçla bir ambülans uçağının harekete geçmek üzere hazır tutulduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül mesajında, terörü ortadan kaldırmaya yönelik olarak somut adımlar atmak amacıyla Türkiye'nin Irak'ın yanında olduğunu da vurguladı.



15 yıl önce