|

Teröre tehdidine karşılık hapis cezası

Avustralya''da yeni terör yasası, ülke dışında savaşa gidenlere 10, ülkede terörizmi destekleyenlere ise 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Suriye ve Irak''ta savaşa katılan Avustralyalıların ülkeye geri döndüklerinde, iç güvenliğe yapabilecekleri tehdide karşı çıkartıldığını açıkladı.

Aa
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:12 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Teröre tehdidine karşılık hapis cezası
Teröre tehdidine karşılık hapis cezası

Avustralya Federal Senatosu'nda iktidardaki Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyon hükümeti ve ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi''nin oyları ile geçen yasa için Yeşiller, Liberal Demokrat David Leyonhjelm ve bağımsız senatör Nick Xenophon, '''masum insanları etkileyebileceği''' kaygısı ile hayır oyu kullandı.

Yeni yasada yer alan maddelere göre, Irak ve Suriye''de savaşa katılan Avustralyalılar ülkeye geri döndüklerinde 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ülke içinde terörizme destek verenler de 5 yıla kadar hapis cezası alacak.

Adalet Bakanı George Brandis, yeni yasanın, Suriye ve Irak''ta savaşa katılan Avustralyalıların ülkeye geri döndüklerinde, iç güvenliğe yapabilecekleri tehdide karşı çıkartıldığını açıkladı.

Ülke içinde terörizme destek verenlerle ilgili düzenlemenin masum insanları da etkileyebileceği eleştirilerine yönelik ise Bakan Brandis, '''Yasa içinde insanın özgürce fikrini açıklamasını kısıtlayan tek bir kelime bile yok''' yanıtını verdi.

Irak ve Suriye''de savaşa katılan yaklaşık 70 Avustralya vatandaşının olduğu belirtiliyor. Yeni yasaya göre, Avustralya gizli servis elemanları Suriye ve Irak''ta savaşa katılanları tespit etme yetkisine de sahip olacak.

9 yıl önce