|

Tony Blair'den IŞİD açıklaması

İngiltere'nin eski Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele kapsamında İngiltere'nin muharip birliklerin bölgeye gönderilmesi fikrini reddetmemesi gerektiğini söyledi.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:40 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tony Blair'den IŞİD açıklaması
Tony Blair'den IŞİD açıklaması

Blair'in kurduğu "Faith Foudantion" adlı derneğin websitesinde bugün yayımlanan ve kendisinin kaleme aldığı "Önümüzdeki yol" başlıklı yazıda eski İngiltere başbakanı, Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler kapsamında terörle mücadeleye dikkate çekerek, İngiliz hükümetinin IŞİD tehditine yönelik duruşunu eleştirdi.

Alanda çatışmayı reddetmemeliyiz

Blair yazısında Batılı ülkelerin bölgedeki topraklarda yaşanacak çatışmalarda yer almaya niyeti olmadığını kabul ettiğini vurgulayarak, "Ancak eğer gelecekte gerçekten ihtiyaç duyulursa, alanda yaşanacak çatışmalarda yer almayı reddetmemeliyiz. IŞİD gibi gruplara karşı mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Makalesiyle ilgili İngiliz yayın kurumu BBC'ye açıklamalarda bulunan Blair, "Eğer bu insanlarla alanda mücadele etmeye hazır değilseniz, onları yenemezsiniz" dedi.

Karadan müdahale gerekebilir

Blair, IŞİD militanlarının hava saldırılarıyla zayfılatılabileceğini ancak "muharebe alanına yerleştirilecek kara kuvvetlerinin" bir noktada gerekli bir taktik olarak görülebileceğini savundu. Blair, "Batı'da bunu yapmalıyız demiyorum. Bunun acil ve doğrudan çıkarları olan, bölgeye yakın kişilerce yapılmasının daha iyi olacağını söylüyorum" diye konuştu.

İngiliz hükümeti yetkilileri IŞİD'le mücadele kapsamında İngiltere'nin henüz hava saldırılarında yer almayı planlamadığını bildirirken, İngiltere'nin bölgedeki Kürt güçlere silah desteği sağladığı biliniyor. İngiltere Başbakanı David Cameron geçen ay yaptığı açıklamada, "İngiltere Irak'ta başka bir savaşa dahil olmayacak. Kara kuvvetlerimiz muhabere alanına girmeyecek. İngiliz ordusu Irak'a gönderilmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

61 yaşındaki Tony Blair, 2001 yılında "teröre karşı savaşın" başlamasıyla dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un dış politikasını savunmuş ve 2001'de Afganistan'ın işgali ile 2003'te Irak'ın işgalinde ülkesinin bu ülkelere asker gönderilmesi kararının arkasında yer almıştı.

10 yıl önce