|

Tony Blair'e ödül tepkisi

19 Kasım'da New York'ta "Save the Children" tarafından İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'e verilen ödül tepkilere yol açtı. Başta Irak savaşı konusundaki kararı olmak üzere birçok konuya olan yaklaşımı sebebiyle ödülün Blair'e verilmesi uygun görülmedi.

Yeni Şafak
16:49 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:56 - 26/11/2014 Çarşamba
AA

Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten "Save the Children" adlı sivil toplum kuruluşunun çalışanları, İngiltere'nin eski Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair'e ödül verilmesine tepki gösterdi.


Kuruluşun yaklaşık 200 çalışanı, imzaladıkları mektupla 19 Kasım'da New York'ta "Save the Children" tarafından Blair'e verilen ödülün eski Başbakan'ın "Irak savaşı başta olmak üzere birçok konuda aldığı kararlarla tartışma ve ayrılık yaratan bir kişi olduğu" gerekçesiyle uygun olmadığını bildirdi.


İngiliz basınına sızan ve kuruluşun üst düzey yetkililerinin de imzaladığı mektupta, "Bu ödülün verilmesinin uygun olmadığını düşünüyoruz ve ödülü 'Save the Children' kuruluşunun temel değer ve kurallarına ihanet olarak değerlendiriyoruz" ifadesi yer aldı.


Ayrı bir kampanyayla toplanan 90 binden fazla imzayla da ödülün iptal edilmesi ve Blair'den geri alınması gerektiği bildirildi. Ödülün Blair'e "2005 yılında G8'deki ve Afrika Yönetim İnisiyatifi'ndeki çalışmaları" dolayısıyla verildiği kaydedildi.


"Save the Children" kuruluşundan yapılan açıklamada ise ödülün Blair'e kuruluşun ABD şubesi tarafından verildiği ve kuruluş içinde bu konuda farklı görüşler olmasının saygıyla karşılandığı belirtildi.


Tony Blair, ABD ve İngiltere 2003 yılında Irak'ı işgal ettiklerinde Birleşik Krallık'ın başbakanıydı. Blair'e GQ erkek dergisi tarafından verilen "yılın hayırseveri" ödülü de tepkiye neden olmuş, dergi çok sayıda İngiliz milletvekili tarafından eleştirilmişti. 61 yaşındaki Tony Blair, 1997-2007 yıllarında İngiltere Başbakanlığı yapmıştı.

#Tony Blair
#ingiltere eski başbakanı
#Save the Children
9 yıl önce