|

Toplu ölüm kampı

Denizdeki mülteci trajedisine toprak altına gömülmüş göçmen cesetleri eklendi. Malezya’nın Tayland sınırında çok sayıda gizli kamp ve 30 büyük toplu mezar bulundu. Arakanlı Müslümanlara ait olabileceği belirtilen mezarların sadece birinden 100 ceset çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/05/2015 الإثنين
Güncelleme: 21:54 - 24/05/2015 الأحد
Yeni Şafak

Güney Asya sularında mahsur kalan Arakan Müslümanlarının dramı (Rohingya), Endonezya ile Malezya'nın geçici barınak sağlama kararı ile gündemdeki önemini yitirmeye başlarken, çıktıkları “umut yolculuğu” hüsranla biten çok sayıda göçmen ise ülkelerinden binlerce kilometre ötede yerleri daha yeni keşfedilen toplu mezarlara gömüldü. Tayland'da bu ay başında bulunan bir toplu mezarda 36 Rohingya'nın cesedi bulunmuştu. İnsan kaçakçılarının bir başka güzergahı Malezya'nın Tayland sınırına yakın kuzeydeki Perlis eyaletinde ise önceki gün içlerinde yüzlerce kişinin olduğu tahmin edilen 30 büyük toplu mezara ulaşıldı.


5 YILDIR GİZLİ KAMPTALAR

Mezarlardaki kişilerin Burma ve Bangladeş'ten gelen göçmenler olduğu öngörülürken, The Star gazetesi, sadece bir mezardan 100 cesedin çıkarıldığını bildirdi. Konuyla ilgili soruşturma açıldığını belirten Malezya İçişleri Bakanı Zahid Hamidi, “Bir süredir orada olmalılar. Bu kampların en az 5 yıldır mevcut olduğunu düşünüyorum” dedi. Hamidi, kampların güvenlik güçleri tarafından bölgedeki küçük köylerde metruk halde keşfedildiğini, emniyetin cesetlerin kimlere ait olduğunu tespit etmeye çalıştığını kaydetti. Bulunan toplu mezarların, sınırın Tayland tarafında bu ay başında bulunan kamplarla bağlantısı olabileceği belirtiliyor.


2 BİN KİŞİ HALEN DENİZDE

Tayland yönetiminin, Mayıs ayı başında insan kaçakçılarına ait kamplara sert müdahalelerde bulunması üzerine, Rohingya ve Bangladeşli binlerce göçmeni taşıyan insan kaçakçılarına ait tekneler Endonezya, Malezya ve Tayland kıyıları yakınlarında terk edilmeye başlamıştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirirken, bölge ülkelerinin yaklaşık 4 bin göçmeni kurtardığı belirtiliyor.




#Güney Asya
#Arakan
#Rohingya
٪d سنوات قبل