|

Trump'ın 'tımarhanesi'

ABD'de geçtiğimiz ay gerçekleşen başkanlık seçimlerinin galibi Trump, kabinesini şekillendirmek için bazı isimlere teklif götürdü. Trump'ın tamamen beyazlardan oluşan kabinesi tepki çekerken, bakan olarak düşündüğü isimlerden her biri dikkati çeken açıklamalarla tanınıyor.

Yeni Şafak
12:45 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 15:18 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump, 8 Kasım'da başkan seçilmesinin ardından kabinesini kurmak için harekete geçti.
ABD Başkanı Donald Trump, 8 Kasım'da başkan seçilmesinin ardından kabinesini kurmak için harekete geçti.

ABD'de 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinde sürpriz bir şekilde başkanlık koltuğuna seçilen Donald Trump'ın Ocak ayında yerleşeceği Beyaz Saray'daki ekibi ve kabinesi şekillenmeye başladı.



Seçim kampanyası boyunca ırkçı ve sivri söylemleriyle dikkati çeken Trump'ın kabinesinde adı geçen bakanların hepsi birbirinden ilginç söylem ve eylemlerle tepki çeken isimler.


Pentagon'un başına 'İnsanlara ateş etmek eğlenceli' diyen generali getirecek


Trump'ın Savunma Bakanı yani Pentagon'un bir numarası olması için önereceği kişi, yıllar önce "Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli" sözleriyle dikkati çeken General James Mattis. 66 yaşında olan Mattis ABD'nin Eski Genelkurmay Başkanı. ABD'nin Afganistan ve Irak işgalleri sırasında büyük rol üstlenen Mattis, 2004 yılında kana bulanan Felluce'deki kanlı saldırılarda da öne çıkan bir isim. Trump ile görüşen Mattis'in adaylığının önümüzdeki günlerde kesin olarak açıklanması bekleniyor.



'Deli köpek' lakaplı Mattis'in sözlerinden bir diğeri de şöyle; "Nazik olun, profesyonelce davranın ama tanıştığınız herkesi öldürmek üzere bir planınız da olsun!"



Ticaret bakanı Yahudi ailesi Rotschild'in hizmetkarı


Trump'ın ticaret bakanlığına önerdiği kişi, kendisi gibi milyarder bir iş adamı olan Wilbur Ross. Trump'ın, "Wilbur Ross, Amerikan sanayisinin bir şampiyonu ve şirketlere başarılı olmaları için nasıl yardım edilmesi gerektiğini biliyor. En önemlisi, şimdiye kadar tanıdığım en iyi müzakereci" sözleriyle adaylık teklif edeceğini açıkladığı Ross, 25 yıl boyunca servetin ve gücün simgesi olan ünlü Yahudi ailesi Rotschild'ler için çalışmış.



Hazine bakanlığına 'usülsüz' aday


Trump, ABD Hazine Bakanlığına eski Goldman Sachs ortağı ve 2009-2015 yılları arasında OneWest Bankası'nın konut kredilerinde usülsüzlük yapan Steve Mnuchin'i aday gösterdi.



Trump, yaptığı yazılı açıklamayla Wall Street'in ünlü yöneticilerinden Mnuchin'i Hazine Bakanlığı için seçtiğini bildirdi.



Açıklamada, Hazine Bakanlığı için aday gösterilen Mnuchin için "Steve Mnuchin dünya standartlarında bir finansör, bankacı ve iş adamı olarak milyonlarca istihdam yaratacak dinamik ve büyüyen bir ekonomi yaratmamızda anahtar rol oynayacak. Mnuchin'in uzmanlığı ve büyüme yanlısı fikirleri kendisini Hazine Bakanı görevi için ideal bir aday yapıyor." ifadelerine yer verildi.




Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flyyn, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şu sözleri sarfetmişti;



“Muhtemelen çoğunuzun haberi yok ama şu anda Türkiye'de bir darbe oluyor. Tam da şu anda darbe oluyor. Ben de Türk ordusuna mensup, bizimle birlikte eğitim almış bir arkadaşımla irtibat halindeydim. Türk ordusu başarılı olacak mı olmayacak mı bilmiyorum, ama takip edenler bilir ki Türk ordusu uzun yıllardır yok ediliyor. Gerçek anlamda laik, yani normal bir ulus devlet olan, ancak daha sonra İslamcılığa kaymaya başlayan bir ülke tarafından… Erdoğan yönetimindeki Türkiye bu, ki kendisi Başkan Obama ile çok yakın. Neler olacağını heyecanla bekliyorum, çünkü ordu başarılı olduğu takdirde, bu gece – [Türkiye] bizden sekiz saat ileride, o yüzden şu anda sanıyorum orada saat sabah 2 ya da 3 olmalı – söylediklerinden biri de 'NATO kapsamındaki sorumluluklarımızı tanıyoruz, Birleşmiş Milletler kapsamındaki sorumluluklarımızı biliyoruz, laik bir ülke olarak görülmek istediğimizi tüm dünyanın bilmesini istiyoruz' oldu. Bunu söyleyen ordu. Evet, bu alkışlamaya değer bir şey."


  • Trump'ın Beyaz Saray'da kendisiyle birebir çalışmak için düşündüğü isimler ise şöyle:


Bush'un bakanını Sağlık bakanı yapacak


Trump, Sağlık Bakanlığı için Kongre Üyesi Tom Price'ı aday gösterecek. Trump'ın Ulaştırma Bakanlığı için de Bush döneminde Çalışma Bakanlığı yapan Elaine Chao'yu aday göstermesi bekleniyor.



Dışişleri Bakanlığına 'çuvalcı' bakan gelebilir


Birkaç gün öncesine kadar Trump Yönetimi'nde dışişleri bakanı olabilecek isimler arasında Mitt Romney, Newt Gingrich, John Bolton ve Bob Corker gibi isimler geçiyordu.



Ancak CIA'in eski direktörü David Petraeus'un son günlerde bu koltuk için istekli olduğunu açıklaması dengeleri değiştirdi. Petraeus, Türkiye'nin de tanıdığı bir isim. Petraeus, 2003 yılında ABD'nin Irak işgali sırasında Irak'taki Türk askerlerinin başına çuval geçiren ABD güçlerinin komutanıydı.



  • Özetle çuval olayı
  • ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, 1 Mart tezkeresi sonrasında büyük gerginlik meydana gelmiş, aynı yılın 4 Temmuz gününde de Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayı yaşanmıştı.
  • 4 Temmuz 2003 tarihinde Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş olan Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetler mensubu 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, dönemin Korgenerali Ray Odierno'nun komutanı olduğu ABD askerleri tarafından başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınmışlardı.
  • Süleymaniye'den alınarak Bağdat'a götürülen Türk askerleri burada sorgulanmışlar, 60 saat süren gözaltı sonrasında serbest bırakılmışlardı.

Trump'ın, Cumhuriyetçi Partinin 2012 başkan adayı Mitt Romney'e Dışişleri Bakanlığı teklif edeceği de konuşuluyor. Trump, Romney için daha önce 'Şeytan' ifadesini kullanmıştı. Romney ise kampanya döneminde Trump için 'sahtekar' demişti.



11 Eylül döneminde belediye başkanı olan Giuliani Adalet Bakanlığı için konuşuluyor


Trump'ın Adalet Bakanlığı için önerdiği isim ise eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani. 11 Eylül saldırıları sırasında New York'un belediye başkanı olan Giuliani'nin adalet bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Giuliani, 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi partiden aday adayı olmuştu.






















#Donald Trump
#8 Kasım
#ABD
#Beyaz Saray
7 yıl önce