|

'TSK demokrasiyi seçilmiş hükümete bırakmalı'

İha
00:00 - 28/04/2007 Cumartesi
Güncelleme: 11:20 - 28/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
'TSK demokrasiyi seçilmiş hükümete bırakmalı'
'TSK demokrasiyi seçilmiş hükümete bırakmalı'

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, dün gece yapılan Genelkurmay Başkanlığı bildirisine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Rehn, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) demokrasiyi seçilmiş hükümete bırakması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçiminin TSK ile önemli bir demokrasi sınavı olduğunu kaydetti. Rehn, AB'ye demokratik ve laik bir Türkiye'yi almak istediklerini belirterek, yaşanan son gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Brüksel'de "Türkiye'yi kaybediyor muyuz?" konulu sempozyumun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rehn, TSK'ya son derece güvendiğini ve özellikle uluslararası düzeyde hem de Türkiye'de barışı sağlamak için önemli ve profesyonel bir kurum olduğunu söyledi. Rehn bununla birlikte demokratik sürecin seçilmiş hükümete bırakılması gerektiğini ifade ederek, Genelkurmay Başkanlığı bildirisinin tesadüfi bir açıklama olmadığını kaydetti.


Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn, cumhurbaşkanlığı seçiminin TSK için demokrasi sınavı olduğunu belirtti.

Rehn yaptığı yazılı açıklamada, "TSK'nin, demokratik yollarla seçilmiş hükümete bırakması önemli. TSK laik bir demokrasiye ve sivil-asker ilişkilerinin demokratik düzenine saygı duyuyorsa cumhurbaşkanlığı seçimi bir sınavdır. " dedi. Askerlerin açıklamasını dikkatli bir şekilde incelediğini belirten Rehn, demokrasiye saygının Ankara'nın üyeliği için anahtar rolde olduğunu belirtti.

Rehn, "TSK'nin yaptığı açıklamanın zamanı garip olmaktan çok şaşırtıcı. TSK'nin demokratik kurallara ve demokratik kurallar içindeki kendi rolüne saygı duyması gerekli. " dedi.

Avrupa Birliği için de laikliğin "yüksek bir değer" olduğunu belirten Rehn, laikliğin ayrıca Türkiye'nin Avrupalılaşma projesi için önemli olduğunu kaydetti.

17 yıl önce